Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Çankırı'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler


Çankırı, büyük çoğunluğu İç Anadolu Bölgesi'nde olmak üzere bazı kısımları Karadeniz Bölgesi'nde de bulunan bir şehirdir. Batısında Bolu, kuzeybatısında Karabük, kuzeyinde Kastamonu, doğusunda Çorum ve güneyinde ise Ankara ve Kırıkkale ile çevrilidir.

İlin kuzey sınırlarındaki dağlar, aynı zamanda en yüksek yüksekliğe sahip alanları oluşturur. Ilgaz Dağları ise Kuzey Anadolu dağ silsilesinin ikinci sırasında yer alır ve doğu-batı doğrultusunda uzanır. Bu makalemizde ülkemizin güzide ili Çankırı'nın keşfedilmeye değer noktaları, tarihi ve turistik yerleri, keşfedilmemiş doğal güzellikleri keşfedebileceğiniz en iyi fotoğraf noktalarını sizlerle paylaşıyoruz...


🔴 Çankırı Müzesi

Çankırı Müzesi'nin profesyonel faaliyetleri, çevreden toplanan 116 eserin sergilenmesiyle 9 Haziran 1972'de Halkevi binasının alt katında (Halk Eğitim Merkezi) başladı. Müze, 1976 yılına kadar bu binada faaliyet gösterdi. Ancak Halk Eğitim binası yıkılarak yerine 100. Yıl Kültür Merkezi inşa edilince, Müze geçici olarak Çankırı Lisesi'ne taşındı. Bir sınıf depo olarak kullanılarak, Müze'nin idari işleri burada yürütüldü. 100. Yıl Kültür Merkezi tamamlandığında, 23 Ağustos 1981 tarihinde Müze bu binanın ikinci katına taşınarak yeniden ziyarete açıldı.



🔴 Cendere (Salman) Höyüğü

Cendere Köyü'nde, Ilgaz ilçesinin güneydoğusunda, Çankırı-Kastamonu karayolunun kenarında bulunan Cendere (Salman) Höyük, bölgedeki önemli bir arkeolojik alan olarak dikkat çekiyor. Bu bölgedeki anıtsal yapılar, Devrez Çayı'nın güneyinde yer alan kayalık ve yüksek bir tepe üzerinde, doğuya bakan yamaçlarda bulunmaktadır. Mağaralar, kaya mezarları ve muhtemel bir kaya kilisesi gibi insan eliyle oyulmuş yapılar ile tapınak ve amaçları tam olarak bilinmeyen oyuklar bu alanda göze çarpıyor. Buranın dini ritüellerin gerçekleştirildiği ve muhtemelen Höyükle ilişkilendirilen kutsal bir alan olduğu düşünülmektedir. Kaya tapınakları, ulaşım yollarının üzerinde yer alan dik ve dar geçitlerde, kervanların yağmacı saldırılarından korunmak için dua etmek ve ibadet etmek amacıyla inşa edilmiştir.


🔴 Sakaeli Kaya Mezarları

Sakaeli Kaya Mezarları, Orta İlçe merkezine 7 km uzaklıkta yer alan ve il merkezine ise 72 km uzaklıkta bulunan bir köyün sırtını yasladığı tepenin güney yönünde dik inen yamaçlarında konumlanmıştır. Bu kaya mezarları, Roma ve Bizans Dönemlerine aittir ve bölgenin tarihî zenginliğine ışık tutmaktadır.



🔴 Emir Karatekin Türbesi ve Çankırı Kalesi

Çankırı Kalesi ve Emir Karatekin Bey Türbesi, şehrin kuzeyinde yer alan küçük bir tepe üzerine kurulmuştur. Kale, moloz taş ve tuğla karışımıyla inşa edilmiş surlara sahiptir. Tarih boyunca yerleşim yeri olarak da kullanılan kale, günümüze sadece birkaç sur kalıntısıyla ulaşmıştır.


🔴 Tuz Mağarası

Merkez ilçeye 20 kilometre mesafede bulunan Tuz Mağarası, Hititler Dönemi'nden beri işletildiği tahmin edilen tuz yataklarının yer aldığı bölgede yer alır. Ülkemizin en büyük kaya tuzu rezervine sahip olan bu mağara, tuz elde etmek amacıyla açılan oyukların oluşturduğu bir yapıya sahiptir. Ziyaretçiler, mağarayı gezdiklerinde kendilerini modern bir karayolu tünelindeymiş gibi hissederler. Yaklaşık 100 hektarlık bir alana yayılan mağara, birçok galeriden oluşmaktadır.


🔴 Alpsarı Göleti

Alpsarı Göleti, ilçe merkezine 10 kilometre, il merkezine ise 22 kilometre mesafede bulunmaktadır ve yaklaşık 227 bin metrekarelik bir alana sahiptir, bu da çevredeki en büyük göletlerden biri olma özelliğini taşır. Alanın topoğrafik yapısı ve doğal bitki örtüsüyle bütünleşen güzellik, göleti çevreleyen bölgeyi önemli bir mesire yeri haline getirmektedir.


🔴 Ilgaz Kayak Merkezi

Kastamonu ve Çankırı illeri arasında bulunan Ilgaz Dağı üzerinde, 2850 metre rakıma sahip bir alanda konumlanan Ilgaz Kayak Merkezi, Karadeniz Bölgesi'nin önemli kayak merkezlerinden biridir. Merkez, Ilgaz Milli Parkı içinde yer alır ve kayak sezonu Aralık ayıyla başlayıp Nisan ayına kadar devam eder.

Her yıl bölge halkı ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Ilgaz Kayak Merkezi, Kastamonu'nun önde gelen turizm destinasyonlarından biridir. Kar kalınlığı ise genellikle 50 cm ile 2,5 metre arasında değişiklik göstermektedir.


🔴 Bayramören Tarihi Ahşap Köprü

Melan Çayı'nın üzerine kurulmuş olan Bayramören Tarihi Ahşap Köprüsü, özellikle yayaların ve hayvanların vadideki iki yakayı birbirine bağlamak için önemli bir geçit görevi görmektedir. Köprünün kesin yapılış tarihi belirsiz olsa da yapılan araştırmalar, XIX. yüzyılda ilçe halkının çabalarıyla inşa edilmiş olabileceğini öne sürmektedir. Tarihi köprü, düzgün kesme taş malzemeden yapılmış üç ayak üzerine kerestelerin kullanılmasıyla oluşturulmuş bir mimariye sahiptir.


🔴 Koca Meşe

Yapraklı İlçesi'ne bağlı Karacaözü Köyü'nde bulunan ve koruma altına alınan Koca Meşe, il merkezine 27 kilometre uzaklıktadır ve yaklaşık 500 yaşında olduğu tahmin edilmektedir. Dünyanın en yaşlı meşe ağaçlarından biri olan Koca Meşe'nin gölgelediği alan 256 metrekare olup çapı ise 12,20 metredir. Bu önemli doğal varlık, 2006 yılında tescil edilerek koruma altına alınmıştır.


🔴 Ilgaz/Kadın Çayırı Tabiat Parkı

Çankırı-Ilgaz Kadın Çayırı Yıldıztepe Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırları içindedir. Çankırı il merkezine 70 kilometre, Ilgaz ilçe merkezine ise 17 kilometre uzaklıkta yer alır ve ormanlık bir alana sahiptir. Tabiat parkına asfalt bir yol ile ulaşılabilir. Parkta göknar, çam, kavak gibi ağaç türlerinin yanı sıra çalılar da bulunmaktadır. Temiz havası ve doğal güzellikleriyle, günübirlik ziyaretçilerin yanı sıra yürüyüş yapmak, manzara izlemek, kamp kurmak ve fotoğraf çekmek isteyenler için oldukça çekici bir yerdir.



🔴 Ilgaz/Kırkpınar Yaylası Mesire Alanı

Çankırı-Kastamonu karayolunun 60. kilometresinden batıya ayrılan 10 kilometrelik asfalt bir yol ile ulaşılabilir. Yayla, Çankırı iline 70 kilometre, Ilgaz ilçesine ise 20 kilometre mesafededir ve Ilgaz ilçesi sınırları içindedir. Yayla, 1650 metre rakıma sahiptir.

Çevresi sarıçam, karaçam, göknar ağaçları ve çayırlarla çevrili olan yayla, kolay ulaşımı, muhteşem manzarası, temiz havası ve bol su kaynaklarıyla günübirlik ziyaretçilerin yanı sıra atlı ve yaya yürüyüş, manzara seyri, kamp kurma, karavanla seyahat etme, fotoğrafçılık ve dağ yürüyüşü yapmak isteyenler için oldukça çekicidir.


🔴 Derbent Şehitliği ve Mesire Yeri

Ilgaz'a 24 kilometre, Çankırı'ya ise 74 kilometre mesafededir ve Ilgaz-Kastamonu Devlet Karayolu kenarındadır. 5 hektarlık bir alana sahip olan mesire yerinde 12 oda 42 yatak kapasiteli bir motel bulunmaktadır. Kış sporları yapmak isteyenlerin yanı sıra kısa süreli dinlenmeler için özel araçlarıyla seyahat edenler tarafından da tercih edilmektedir. Sarıçam, karaçam ve göknar ağaçlarıyla kaplı olan mesire yerinde yakın zamanda düzenlenen piknik alanı yoğun ilgi görmektedir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section