Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Alişar Höyüğü / Yozgat


Alişar Höyüğü, Türkiye'nin Yozgat iline bağlı Sorgun ile Sarıkaya ilçeleri arasında, Alişar Köyü'ne yaklaşık iki buçuk kilometre mesafede, Kızılırmak'ın önemli kollarından biri olan Kanak Çayı'nın havzasında konumlanmıştır.

Höyüğün çevresi, MÖ 2. binyılın erken dönemlerine tarihlenen kerpiçten bir surla çevrilidir. Chicago Üniversitesi Doğu Araştırmaları Enstitüsü adına H.H. von der Osten ve E. F. Schmidt başkanlığında 1927-1932 yılları arasında gerçekleştirilen ilk kazılar, Alişar'ın önemli bir Hitit yerleşimi olduğunu göstermiştir. 1927 yılı kazılarının en önemli buluntusu, höyüğü çevreleyen ve iki ayrı döneme ait olduğu düşünülen kerpiç savunma duvarı kalıntılarıdır.

1993 yılında R. L. Gorny başkanlığında başlatılan Alişar Bölgesi Araştırmaları Projesi, yeni bulgularla Alişar'ın bir Hitit kenti olan Ankuwa olduğunu düşündüren sonuçlara ulaşmıştır. Höyükte yapılan kazılar sonucunda elde edilen eserler, Chicago Üniversitesi Doğu Araştırmaları Merkezi'ne bağlı olan ISAC Müzesi'nde sergilenmektedir.

Alişar'da genel hatlarıyla yedi tabakanın varlığından bahsedilebilir. Bu tabakalar, yeniden eskiye doğru Selçuklu/Osmanlı Dönemi, Bizans/Roma Dönemi, Geç Hitit/Frig Çağları, Hitit İmparatorluk Çağı, Assur Ticaret Kolonileri Çağı, İlk Tunç Çağı ve Kalkolitik Çağ olarak sıralanabilir.

Günümüzde, Alişar Bölgesi Araştırmaları Projesi kapsamında bölgedeki çalışmalar Çadır Höyük'te sürdürülmektedir. Bu araştırmalar, bölgenin tarih öncesi ve antik dönem yerleşimlerini daha iyi anlamamıza yardımcı olmaktadır.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section