Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Döner Kümbet / Kayseri

Talas Caddesi boyunca yer alan ve halk arasında "Döner Kümbet" olarak anılan Şah Cihan Hatun Kümbeti, Kayseri'deki Selçuklu eserlerinin en dikkat çekenlerinden biridir. Yapının kesme taştan inşa edilmiş olduğu düşünülmektedir. Çünkü Kayseri Abideleri adlı eserde türbenin yapımının, 1275 yılı civarında olabileceğine dair bir ifade bulunmaktadır.


Şah Cihan Hatun Kümbeti, kare bir kaide üzerine kurulmuş ve on iki köşeli bir gövdesi ile dikkat çeker. Bu kaide dört köşesindeki kırma şevlerle on iki köşeye dönüştürülmüştür. Her yüzde sivri bir silme taş kemer bulunmakta ve köşelerde çift sütunlar yer almaktadır. Bunlar, altlarındaki kaidenin saçağına dayanmaktadır ve taç kemerlerin üzerinde geometrik bezemeli iki yuvarlak kuşak bulunmaktadır.


Kümbetin gövdesinin çevresinde on iki sivri kemer bulunmakta ve bunların her biri farklı süslemelerle işlenmiştir. Girişin her iki tarafında küçük nişler mevcuttur ve bunlar mukarnaslı yarım kubbelerle süslenmiştir. Ayrıca, ana yapının doğu ve batı duvarlarında iki pencere ve güneyinde bir mihrap nişi bulunmaktadır. Mihrap nişi, iki köşesinde yarım yuvarlak sütunçelerle desteklenmiş ve mukarnaslı olarak sona ermektedir.


Türbenin iç kısmı ise taş örgülüdür ve yuvarlak kubbe ile duvar arasında silme bir korniş bulunmaktadır. Çatı cephesinde ise bir zamanlar tahrip edilmiş çift başlı kartal arması yer alırken, kabartma bir hurma ağacı, çift başlı kartal ve iki aslan figürüyle süslenmiştir.

Talas Caddesi boyunca huzur veren manzarası ve tarihi atmosferiyle ziyaretçilerini etkileyen Şah Cihan Hatun Kümbeti, Kayseri'nin tarihindeki önemli bir noktayı temsil etmektedir. Bu anıtsal yapı, Türk kültür ve mimarisinin geçmişten günümüze olan benzersiz bir parçasıdır.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section