Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Nuri Kantar Olarak Tanırız: Tekin Akmansoy Kimdir?

Birçok tiyatro oyununda ve dizide meddahlık geleneğini devam ettirmeye çalışan usta sanatçı Tekin Akmansoy, "Nuri Kantar" tiplemesiyle Kaynanalar dizisinde rol alarak izleyicilerin hafızasında unutulmaz bir iz bıraktı.


Erken Yaşamı ve Tiyatro Serüveni

TRT'nin Kaynanalar adlı dizisinde "Nuri Kantar" karakterini oynayan ve tam adı Alptekin Akmansoy olan sanatçı, 20 Ocak 1924'te Denizli'nin Sarayköy ilçesinde dünyaya geldi. Ailesiyle birlikte Ankara'ya taşınan Akmansoy, 17 yaşındayken tiyatro kurslarına katılarak ilk profesyonel sahne deneyimini Necip Fazıl Kısakürek'in "Para" oyunuyla yaşadı. Uzun ve başarılı kariyerine tiyatro, dizi ve sinema projeleriyle damga vuran sanatçı, meddahlık geleneğini yaşatma çabasıyla tanındı. Ankara Devlet Tiyatrosu'nda görev aldığı 1947-1971 yılları arasında birçok önemli oyunun kadrosunda yer alan Akmansoy, tiyatro kariyerine güçlü bir başlangıç yaptı. "Küçük Şehir", "Alın Yazısı", "Othello", "Hülleci", "Ayak Bağı", "Gök Taşı" ve "Bal Sineği"nin de aralarında bulunduğu çok sayıda oyunda rol aldı.

Kaynanalar'ın Nuri Kantar'ı


1974 yılında başlayan TRT'deki "Kaynanalar" dizisi, usta sanatçı Alptekin Akmansoy'un kariyerinde önemli bir döneme işaret etti. Sanatçı, bu dizide Kayserili uyanık iş adamı "Nuri Kantar" karakterini canlandırarak uzun süre izleyicilerin beğenisini kazandı ve 2004'e kadar bu rolü sürdürdü. Akmansoy, oyunculukla sınırlı kalmayıp aynı zamanda senaristlik ve yönetmenlik gibi alanlarda da başarılı projelere imza attı. "Kaynanalar" dizisinin yanı sıra çeşitli filmlerde ve diğer dizilerde de rol aldı. Dizi dünyasındaki başarılı kariyerinin yanı sıra, 1974 yapımı "Köyden İndim Şehire" adlı komedi filminde Kemal Sunal, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Halit Akçatepe ve Perran Kutman gibi ünlü oyuncularla bir araya gelerek unutulmaz bir sinema deneyimine imza attı. Usta sanatçı, kariyerine bir süre ara verdikten sonra "Sonradan Görmeler", "Emret Muhtarım" ve "Beybaba" gibi dizilerle tekrar televizyon ekranlarına döndü.

Devlet Sanatçısı Akmansoy


Akmansoy, 1988 yılında Devlet Sanatçısı unvanını aldı. TRT'nin hazırladığı "Meddah" adlı yapımda 1988-2002 arasında tek başına birçok tiplemeyi oynayan Akmansoy, 2006'da ise "İki Aile" dizisinde "Tahir Pamukçuoğlu" karakteriyle rol aldı.

İlk evliliğini Sevim Hanım ile yapan ve bu evlilikten Alev Esen adlı kızı doğan sanatçı, ikinci evliliğini, Meral Akmansoy ile gerçekleştirdi ve bu evlilikten yönetmenlik yapan kızı Arzu Akmansoy dünyaya geldi.

Birçok filmin yapımcılığını da üstlenen Akmansoy, 2011'de "2. Antalya Televizyon Ödülleri"nde ve 2008'de "35. Altın Kelebek"te "Onur Ödülü"ne layık görüldü.

Tedavi gördüğü hastanede, 12 Şubat 2013'te hayata veda eden Akmansoy'un cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı'na, eşi Meral Akmansoy'un yanına defnedildi.

Akmansoy'un Rol Aldığı Bazı Yapımlar

"Beybaba", "Sonradan Görmeler", "Mezarımı Taştan Oyun", "Kanlı Feryat", "İki Aile", "Emret Bakanım", "Emret Muhtarım", "Kaderin Mahkumları", "501 Numaralı Hücre", "Kanlı Deniz"
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section