Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Yaser Arafat Kimdir?

Yaser Arafat, Filistin davasının önde gelen figürlerinden biridir. Filistin Ulusal Yönetimi'nin kurucu başkanı ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) başkanı olarak görev yapmıştır. Arafat, Filistin'in bağımsızlığı için İsrail ile mücadele etmiş ve hayatının büyük bir bölümünü 1958-1960 yılları arasında kurduğu siyasi el-Fetih hareketinin liderliğinde geçirmiştir. Başlangıçta İsrail'in meşruiyetini reddetmiş olmasına rağmen, daha sonra 1988'de BM Güvenlik Konseyi'nin 242 numaralı kararına uygun olarak bu tutumunu değiştirmiştir.


Arafat, 1960'ların sonlarından 1970'lerin başlarına kadar, el-Fetih'in Ürdün'de iç savaşa neden olan çatışmalarla sürekli karşı karşıya kalmıştır. Ürdün'den sürülen ve Lübnan'a sığınan Arafat ve el-Fetih, ülkenin 1978 ve 1982 yıllarında İsrail tarafından işgal edildiği dönemlerde hedef haline gelmiştir. Filistinlilerin çoğu, siyasi görüşlerinden bağımsız olarak Arafat'ı bir kahraman ve şehit olarak görmekteyken, İsraillilerin birçoğu, örgütünün sivil halka yönelik düzenlediği çeşitli saldırılardan dolayı onu terörist olarak nitelendirmektedir.

Hayatının son yıllarında, Yaser Arafat, FKÖ ile İsrail arasındaki uzun süreli anlaşmazlığa son vermek amacıyla İsrail hükümeti ile bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmeler arasında 1991 Madrid Konferansı, 1993 Oslo Anlaşması ve 2000 Camp David Görüşmesi bulunmaktadır.


Ancak İslamcılar ve FKÖ'nün bazı sol kanat üyeleri, Arafat'ı yolsuzlukla suçlayarak ve İsrail hükümetine fazla ödün vermekle eleştirdi ve karşı çıktı. 1994 yılında Arafat, Oslo'daki görüşmelerin sonucunda İzak Rabin ve Şimon Peres ile birlikte Nobel Barış Ödülü'nü kazandı. Ancak bu süreçte Hamas ve diğer silahlı gruplar güç kazanarak el-Fetih ve Arafat'ın istediği otoriteyi zayıflattı.

2004 yılının sonlarında, İsrail Ordusu tarafından kuşatma altında tutulan Ramallah'taki karargahında Arafat, rahatsızlandı ve komaya girdi. Kesin ölüm nedeni bilinmemekle birlikte, doktorlar idiyopatik trombositopenik purpura ve siroz tanısı koydular. Ancak otopsi yapılmadı ve Arafat, 11 Kasım 2004'te 75 yaşında vefat etti. Doktorları, Arafat'ın grip nedeniyle tedavi edildiğini belirtmişlerdi. Hastalığı sürecinde, zehirlenme veya AIDS'e yakalanma gibi spekülasyonlar ortaya çıktı, ancak Filistinli yetkililer bunları reddetti ve Arafat'ı yaşam desteğinde tutmaya devam etti.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section