Sadri Alışık: Türk Sinemasının Unutulmaz Komedyeni

Sadri Alışık (1926-1995), Türk tiyatro ve sinema sanatçısıdır. 14 Nisan 1926 tarihinde İstanbul'da doğdu ve 18 Mart 1995 tarihinde vefat etti. Türkiye'nin en sevilen ve tanınmış oyuncularından biri olarak kabul edilir. Oyunculuk kariyeri boyunca sahne, sinema ve televizyonda birçok başarılı performans sergiledi. Aynı zamanda Türkiye'nin en büyük komedyenlerinden biri olarak anılmaktadır.

Sadri Alışık Kimdir?


5 Mart 1925 tarihinde İstanbul'un Beykoz ilçesinde dünyaya gelen, aslen Sadrettin olan fakat ailesi tarafından Sadri olarak anılan ünlü oyuncu, annesi Saffet Hanım ve babası Rafet Kaptan'ın oğludur. Babasının denizdeki kaptanlık görevi, genç yaşta ailesinden uzak kalmasına neden olmuş ve bu yüzden ailenin yönetimi ve sorumluluğu annesi Saffet Hanım'a düşmüştür. Küçük yaşta, sekiz yaşında iken kız kardeşi Nevin dünyaya gelmiştir. 

Oyunculuğa İlk Adımlar

Oyunculuk tutkusu ise Sadri Alışık'ı henüz çocukken etkilemiştir. Mahalle arkadaşlarıyla oyun oynamak yerine kendi yazdığı piyesleri arkadaşlarına sahnelemiş ve bu alana olan ilgisi böylece başlamıştır. Altı yaşında bir sünnet düğününde izlediği Naşid Özcan Tiyatrosu performansı, onun tiyatroya olan merakını artırmıştır. Beykoz/Paşabahçe 39. İlkokulu'nda üçüncü sınıfa devam ederken "İstiklal Piyesi" adlı oyunda "Adalı Halil" rolünü üstlenerek ilk önemli sahne deneyimini yaşamıştır.


İlkokulu tamamladıktan sonra ailesinin isteği üzerine Cağaloğlu'na taşınmıştır. Ortaokulun ikinci sınıfında tiyatroya olan ilgisi tekrar alevlenmiş, ancak okulunda tiyatro imkanı bulunmamıştır. İstanbul Erkek Lisesi'nde öğrenimine devam ederken aynı zamanda Cağaloğlu Halk Evi'nde tiyatro faaliyetlerini sürdürmüştür. Liseyi tamamladıktan sonra Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'ne kaydolarak oyunculuk kariyerine adım atmıştır.

Kariyerinin Zirvesi


Farklı sanat alanlarına adım adım ilerleyen Sadri Alışık, sahne, resim ve tiyatro gibi dallarda yeteneklerini sergiledikten sonra sinema dünyasına adım atmış ve 1945 yılında "Günahsızlar" adlı filmiyle ilk deneyimini yaşamıştır. Hızla ün kazanan Sadri Alışık, 1959 yılında çektiği "Yalnızlar Rıhtımı" isimli filmde, hayatının geri kalanını geçireceği otuz sekiz yıllık hayat arkadaşı Çolpan İlhan ile tanışmıştır. Bu tanışma, onun için önemli bir dönüm noktası olmuştur. Evlendikten bir süre sonra oğlu Kerem dünyaya gelmiştir. Sinema kariyerinin yanı sıra sahne performanslarıyla da izleyicileri etkilemeyi sürdürmüştür.

Canlandırdığı Karakter Özellikleri


Sadri Alışık, değişen toplumsal değerlerin içinde güzelliğe tutkun, umutlu ve yaşama sevinciyle dolu olan; dürüstlük ve doğruluk ideallerini özleyen insan karakterlerini genellikle canlandırdı. Sinemanın yanı sıra şiir ve resimle de ilgilendi ve beş yüzün üzerinde filmde rol aldı. Kariyerinin son dönemlerinde ise "Yengeç Sepeti" adlı dizide bir baba rolünü üstlendi. 1964'ten başlayarak canlandırdığı Turist Ömer ve Ofsayt Osman tipleriyle tanındı. Yaşamı boyunca 200'ü aşkın filmde rol aldı.

Ödüller ve Sanatsal Mirası

Mehmet Sadrettin (Sadri) Alışık, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu olarak bilinir ve ülkemizin yetiştirdiği en büyük komedyenlerden biridir. Aynı zamanda oyuncu Kerem Alışık'ın babasıdır. 1971 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülüne layık görülmüş, "Yengeç Sepeti" filmiyle ise 1994 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Mehmet Aslantuğ ile birlikte En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanmıştır. Sanatçının anısını yaşatmak amacıyla eşi Çolpan İlhan tarafından kurulan Sadri Alışık Kültür Merkezi, her yıl Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Ödülleri'ni düzenlemektedir.

Sadri Alışık, 18 Mart 1995 tarihinde hayatını kaybetti. Kabri Zincirlikuyu Mezarlığı'nda bulunmaktadır.
Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar