Comments

Bilgigetir.com içinde arama yapın...

Muhsin Yazıcıoğlu Kimdir?

Muhsin Yazıcıoğlu, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı iken 25 Mart 2009 tarihinde helikopter kazası sonucu yaşamını yitiren Türk siyaset adamıdır. Bu makalemizde Muhsin Yazıcıoğlunun hayatına, siyasi kimliğine ve hayatını kaybettiği şüpheli helikopter kazasına detaylı bir şekilde yer vereceğiz

Muhsin Yazıcıoğlu Kimdir?


Muhsin Yazıcıoğlu, 31 Aralık 1954 tarihinde Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Elmalı köyünde çiftçilik yapan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Hayatının erken dönemlerinden itibaren milliyetçi ve ülkücü değerlere olan ilgisi kendini gösterdi. Zorunlu eğitimini Şarkışla'da tamamladıktan sonra, 1972 yılında Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde eğitim alarak mezun oldu.

Siyasi Yaşamının Başlangıcı


Üniversite yıllarında Ülkü Ocakları'na katılan Yazıcıoğlu, genç yaşta siyasi çalışmalara adım attı. 1968 yılında Şarkışla'daki ülkücü harekete dahil oldu. Ankara'da üniversite eğitimi sırasında Ülkü Ocakları Genel Merkezi'nde aktif olarak görev aldı. Başarılı çalışmalarıyla Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcılığı ve ardından Genel Başkanlık görevlerini üstlendi. Aynı dönemde Ülkücü Gençlik Derneği'nin kurucusu oldu ve Genel Başkanlığını yaptı.

Muhsin Yazıcıoğlu'nun Cezaevi Yılları


Ancak, aynı dönemde Bahçelievler ve Kahramanmaraş katliamları gibi olaylara adı karıştı ve suçlandı. Asılsız suçlamalar sonucu yedi buçuk yıl hücrede ve cezaevinde toplam 7,5 yıl geçirdi. Suçsuzluğu kanıtlandıktan sonra serbest bırakıldı. Bu zorlu dönemde cezaevinde geçen yıllar boyunca birçok anı ve duygu dolu şiirler kaleme aldı, en bilineni "ÜŞÜYORUM" şiiridir.

Özgürlük Sonrası Siyasi Yaşam


Cezaevinden çıktıktan sonra da ülkücüler ve ailelerine yardım amacıyla kurulan dernekte Genel Başkanlık yaptı. Daha sonra 1987 yılında Milliyetçi Çalışma Partisi'ne katıldı ve Genel Sekreter olarak görev aldı. 1991 yılında ittifakla milletvekili adayı gösterildi ve Sivas Milletvekili olarak seçildi.

1992'ye kadar Milliyetçi Çalışma Partisi'nde milletvekilliği yaparken, 1992'de parti içindeki görüş ayrılıkları nedeniyle beş arkadaşıyla birlikte Büyük Birlik Partisi'ni kurdu ve Genel Başkanlık görevine getirildi. 1995 yılında ANAP ve BBP ittifakıyla tekrar milletvekili seçilerek parlamentoya girdi. 1996'da ANAP'tan ayrıldı ve tekrar BBP'ye katıldı. 1998-2000 yıllarında parti kurultayında yeniden BBP Genel Başkanı oldu. 2007 genel seçimlerinde Büyük Birlik Partisinden Sivas Milletvekili olarak Meclise girdi.

Şüpheli Helikopter Kazası


Muhsin Yazıcıoğlu, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı iken 25 Mart 2009 tarihinde Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesindeki mitinginden Yozgat-Yerköy mitingine gitmek üzere bindiği helikopter Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi sınırlarında bulunan Keş Dağı üzerinde düştü ve helikopterdeki diğer 5 kişiyle birlikte hayatını kaybetti.

Evli ve iki çocuk babası olan Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümü bugün bile belirsizliğini korumaktadır. Kazanın ardından yapılan arama çalışmaları sonucu enkaza ulaşıldı ve trajik ölümü Türk siyasetinde derin bir iz bıraktı.

Muhsin Yazıcıoğlu'nun Cenaze Töreni 


Muhsin Yazıcıoğlu'nun cenazesi, vefatının ardından altı gün sonra, 31 Mart 2009 tarihinde Ankara Kocatepe Camii'nde düzenlenen bir törenle son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze töreni Türk bayrağına sarılı naaşının etrafını çiçeklerle donatılarak gerçekleşti. Törene, basın mensupları da dahil olmak üzere yaklaşık 700,000 kişi katıldı.

Muhsin Yazıcıoğlu'nun Kabri


Yazıcıoğlu'nun vasiyeti gereği, cenazesi Taceddin Dergâhı'na defnedilmesi istenmişti. Bu nedenle bakanlar kurulu kararıyla, Mehmet Âkif Ersoy Müzesi olarak kullanılan dergâhın bahçesine defnedilmesine karar verildi. Bu adım, onun vefatından sonra anısını yaşatmak ve vasiyetine uygun bir şekilde defnedilmesini sağlamak amacını taşıyordu. Yazıcıoğlu'nun milliyetçilik ve ülkücülükteki rolü, onun mirasının hala canlı olduğunu gösteriyor.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section