Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Prigojin Kimdir? Neden Dünya Gündemine Oturdu?

Prigojin adıyla bilinen kişi, Yevgeniy Viktoroviç Prigojin'dir. Yevgeniy Prigojin, 1 Ekim 1961 tarihinde Rusya'da doğmuş bir işadamıdır. Prigojin, St. Petersburg'da faaliyet gösteren Concord Management and Consulting adlı bir şirketin sahibidir.

Prigojin, başlangıçta restoran işletmeciliğiyle ilgilenmiştir ve bir dönem ünlü bir restoran zinciri olan "New Island"ın sahibi olarak tanınmıştır. Ancak daha sonra Rusya'da siyasi ilişkiler kurmaya ve etkileşimde bulunmaya başlamıştır.  Prigojin'in en dikkat çekici faaliyetlerinden biri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresine yakınlığıdır. 

Prigojin, Putin'e yakın olan birçok projede yer almıştır ve özellikle Putin'in 2012 seçim kampanyası sırasında catering hizmetlerini sağlamıştır.  Ayrıca Prigojin, Rusya'nın askeri sektöründe de faaliyet göstermiştir. Özellikle Wagner Grubu adı verilen özel askeri şirketin finansmanını sağlamış ve kontrolünü elinde bulundurmuştur.

Wagner Grubu, çeşitli çatışma bölgelerinde askeri danışmanlık hizmetleri sunmuş ve Rusya'nın çıkarlarını korumak amacıyla faaliyet göstermiştir.  Prigojin'in uluslararası alanda da tartışmalı bir figür olduğu söylenebilir. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde, 2016 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri sırasında Rusya'nın seçimlere müdahale ettiği iddialarıyla ilişkilendirilmiştir.

Prigojin, bu iddialarla ilgili olarak Rusya'nın yabancı müdahalesine dahil olmadığını ve suçlamaların asılsız olduğunu iddia etmiştir.  Sonuç olarak, Yevgeniy Prigojin, bir işadamı ve Putin'e yakınlığıyla bilinen bir Rus figürüdür. Ancak faaliyetleri ve ilişkileri nedeniyle tartışmalı bir kişilik olarak kabul edilmektedir.

Wagner’in patronu Prigojin 24 Haziran 2023 Cumartesi günü yaklaşık 25 bin mevcutlu paralı asker gücüyle Rus Devlet Başkanı Putin'e karşı isyan başlattı. Wagner, Ukrayna’nın işgalinde ön cephede savaşıyordu. Son olarak daha önce Mariupol’da olduğu gibi yerle bir edilen Bahmut’u yıkıntı durumunda ele geçirip, Rus ordusuna teslim etmişti. Prigojin’in kendi gibi komuta ettiği kuvvet de eski ve güncel azılı mahkumlardan oluşuyor. Prigojin aylardır seviyenin düşük olduğu bir üslupla  Savunma Bakanı Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Gerasimov’a küfür ve hakaretler yağdırdı.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section