Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Antalya Gündoğmuş Uçansu Şelalesi (Alara Çündüre Şelalesi)

Antalya'nın doğal güzellikleri saymakla bitmeyecek kadar fazla. Torosların güney kısmını oluşturan Antalya, Toros Dağları'ndan doğan ve Akdeniz'e dökülen onlarca ırmağa ev sahipliği yapıyor. Haliyle bu coşkun ırmaklar üzerinde sayısız doğal güzellikler bulunuyor. İşte bu yazımızda Antalya'nın çok gizli kalmış cennet köşelerinden biri olan Uçansu Şelalesi'ni tanıtacağız sizlere. 

Torosların zirvesinden doğan ve yaklaşık 50 metre yüksekten uçarcasına dökülen bu şelale adını da bu görünürlüğünden almış olmalı. Ormanların arasında adeta saklanmış olan bu yeryüzü cenneti mutlaka görülmesi gereken bir yer. Uçansu Şelalesi, Manavgat sınırlarından Akdeniz'e dökülen ve her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin rafting yaptığı Alara Çayı'nın başlangıcı sayılmaktadır.

Gündoğmuş ilçesine bağlı Eskibağ ve Kayabükü köy sınırları arasında kalan bu gizemli şelale Torosların ortasında insanların ilgi odağı olma özelliğini her geçen yıl daha da artırıyor. Şelalenin kaynağını Torosların eriyen kar suları besliyor. Antalya'nın yaz sıcaklığında ziyaretçilerini buz gibi suyuyla rahatlatan bu şelale ve Alara Çayı bölgede mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor. 

Akdağ ve Geyik dağlarındaki karların bahar aylarıyla birlikte erimeye başlaması ile daha gür akmaya başlayan şelale en görkemli haline mart ve haziran ayları arasında kavuşuyor. Bölgenin doğal yapısının bozulmaması ve yapılaşmanın engellenmesi amacıyla 1992 yılında 1. derece doğal sit alanı olarak ilan edilmiştir.

Yaz sonunda ve sonbaharda suları önemli ölçüde azalan şelalenin döküldüğü bölgede ve ırmağın devamında doğal olarak yetişen kırmızı benekli alabalık bölge canlılığının önemli unsuru olarak dikkat çekiyor. Uçansu Şelalesi'nden dökülen buz gibi sular 100 kilometrelik enfes bir doğal güzellik içerisinde yoluna devam ederek Manavgat'ta Akdeniz'e karışıyor.

Gündoğmuş ilçesine 25 km, Antalya il merkezine 167 km ve Alanya'ya 95 km uzaklıkta bulunan Uçansu Şelalesi yılın her ayında alternatif turizm imkanlarına sahip. 

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section