Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Vertigo nedir? Deprem sonrası vertigo vakaları neden arttı?

6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin sosyal ve psikolojik olumsuz etkileri azaltılmaya çalışılırken afetzede insanlar arasında artış gösteren sağlık problemlerinden biri de vertigo oldu. Vertigo nedir, deprem vertigoya yol açabilir mi, vertigo tedavi süreci nasıldır soruları şu sıralarda internet ortamında çokça aranan konular haline geldi.

Vertigo nedir? 

Hatanelerin acil servislerine başvuruların arasında vertigoya bağlı şikayetler önemli bir yer tutuyor. Dünya genelinde insanlara arasında yaygınlık oranı %10 civarında olan vertigo, kişilerin durur halde iken baş dönmesi ve hareket ediyor hissine kapılmasına yol açan bir rahatsızlık olarak tanımlanabilir. Kişilerde ayağının altındaki yerin kayıyormuş gibi hissedilmesinin en hafif olarak görüldüğü bu rahatsızlıkta vücut pozisyonu değiştiğinde görüntünün kayması ve destek alınmadan ayakta durulamaması gibi ağır olgulara da rastlanabiliyor.

Vertigonun nedenleri nelerdir? 


Uzmanlara göre vertigonun oluşmasında iki sağlık problemi etkili oluyor. Santral vertigo olarak tanımlanan türün oluşumunda beyin ve sinir sisteminde oluşan problemler etkili olurken, periferik vertigo denilen diğer türü iç kulakta oluşan problemlerden kaynaklanıyor.

Vertigo nedenleri arasında beyinden kaynaklanan ciddi bir problem olabileceği gibi az su tüketilmesi gibi basit nedenler de olabilir. Başa darbe alınması, uykusuzluk, psikiyatrik kaynaklı problemler de vertigoya neden olabiliyor.

Halk arasında kulak kristallerinin oynaması olarak bilinen "Pozisyona Bağlı Aralıklı İyi Huylu Vertigo" en sık rastlanan türü olarak dikkat çekiyor. Vertigonun nedenleri arasında Meniere hastalığı, epilepsi, migren, beyin tümörleri veya psikolojik problemler olabilir. Baş dönmesi şikayetiyle doktora başvurularda uzman hekimler tarafından detaylı araştırmalar yapılmalı ve tedavi planı hazırlanmalıdır.

Kadınlarda daha sık görülüyor


Vertigo her yaş grubunda ortaya çıkabilen bir rahatsızlık olsa da orta ve ileri yaş grubundaki kadınlarda görülme olasılığı biraz daha fazla. Araştırmalar dünyadaki her üç insandan birinin hayatının bir döneminde vertigoyla ilgili sağlık problemi yaşadıklarını gösteriyor. 

Deprem vertigoyu tetikler mi?

Ülkemizde yaşanan ve asrın felaketi olarak tanımlanan depremlerin ardından vertigo vakalarında ciddi bir artış yaşandı. Depremle vertigo arasındaki ilişki Japon uzmanlar tarafından uzun yıllar incelenmiş bir konudur ve bu konuda ciddi verilere sahiptirler. Ayrıca depremle ilişkili vertigonun gelişmesi için illa ki depremi yaşamanız gerekmiyor. Basında uzun süre deprem haberlerinin takip edilmesi de vertigo gelişimini tetikleyebiliyor. 
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section