Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Almanya Sahra Çölü'nde Su Üretiyor


Dünyamızın hatırı sayılır bir bölümünde tehlikeli boyutlarda su kıtlığı yaşandığı biliniyor. Sahra Çölü'nün Fas sınırları içinde kalan kısmında Almanya'da faaliyet göstern bir su vakfı tarafından uygulanan bir teknikle bölge halkının ihtiyacı olan temiz su kolay bir şekilde üretiliyor. Sahra Çölü kuraklık bakımından dünyadaki en ekstrem koşullara sahip yerlerden biri olarak kabul ediliyor. 

Sistemin uygulandığı bölgede yaşayan insanların %60'ının evinde şebeke suyu bulunmuyor ve olan su kaynaklarının kullanımı insan sağlığı için kullanılabilir özelliklere sahip değil. Bu nedenle insanlar çok uzun mesafeleri giderek belediye tarafından açılmış kuyulara ulaşmak zorundalar. İşte bölgede gerçekleştirilen proje binlerce insanın güvenli içme suyuna kolayca ulaşabilmelerini sağlayacak türünün en büyük su toplama tekniği olarak dikkat çekiyor. Bu tekniğin detaylarını okuduğunuzda gerçekte çölde ne kadar çok su bulunduğuna ve bu suyun nasıl toplandığına şaşıracaksınız.


Cloudfisher Tekniği

Sis toplayıcı olarak bilinen bu teknik Alman Su Vakfı tarafından çok uzun yılların ardından geliştirildi. Cloudfisher, endüstriyel tasarımcı Peter Trautwein ile Münih merkezli yapılan geliştirme çalışmaları sonucunda ortaya çıktı. İlk seride 120 km/h hıza sahip rüzgarlara dayanabilen sis toplayıcılar üretildi. Kurulumu hızlı ve kolay olan sistemin çalışması için enerjiye ihtiyaç duyulmaması ve az bakım gerektirmesi en büyük avantajı olarak biliniyor. Bu sistemle elde edilen suyun bölgenin ağaçlandırılması, tarım ve hayvancılık için kullanılması hem ekonomik hem de çevresel fayda sağlamaktadır. 

Cloudfisher sistemi nasıl çalışıyor?

Bölgeye ilk olarak her biri 54 metrekare olan 31 adet su toplama kollektörü kuruldu. Aslında sistem çok basit bir temele dayanıyor. Çölde nem barındıran hava hareketlerinin çok sık gerçekleşiyor olması tasarımcılarda bu sisin nasıl toplanabileceği fikrini uyandırdı. Su buharının metallere çarptığında yoğuşması ve bunların kanallarda toplanmasıyla sistem basit bir şekilde bol miktarda su üretebiliyor. Öyle ki her bir kollektör saniyede 0.5 litre su toplama kapasitesine sahip. Sistem, sis damlacıklarının aşağıdaki bir oluğa doğru akmasını sağlamak için büyük dikey örgü ağ parçalarının kullanılması şeklinde çalışıyor. 

Üretilen suyun insanlara ulaştırılması için 26 km uzunluğunda boru döşendi ve 5 adet sarnıç yapıldı. 16 köyde insanların rahat bir şekilde temiz su kullanmaları karşılığında insanlardan cüzi bir miktarda ücret alınmakta ve bu para su vakfının bir sonraki çalışmalarının finansmanında kullanılmaktadır.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section