Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Suna Kan kimdir? Suna Kan'ın Hayat Hikayesi ve Sanat Başarıları

1940'lı yılların ortalarında keman çalma yeteneğiyle dikkatleri üzerine çeken ve o yıllarda "harika çocuk" olarak nitelendirilen ve ilerleyen yıllarda keman çalmadaki yeteneğini tüm dünyaya kabul ettiren dünyaca ünlü keman virtiözü sanatçımız Suna Kan'ın detaylı yaşam hikayesi ve sanat başarılarıyla sizlerleyiz.

Suna Kan kimdir?

Suna Kan 21 Ekim 1936 tarihinde Adana'da dünyaya geldi. Müzikle ilk tanışması henüz beş yaşında iken babası Nuri Kan'dan aldığı keman dersleriyle gerçekleşti. İlk konserini 18 Nisan 1946 tarihinde henüz 10 yaşında iken Ankara Devlet Konservatuarı’nın konser salonunda verdi. Bu konserde çaldığı eser o dönemin keman sanaçılarının bile hata yapmaktan çekindikleri için çalmaya cesaret edemedikleri Mozart'ın 5. Keman Konçertosu idi. Gösterdiği başarılı performans ile tüm dikkatleri üzerine çekmiş  ve "harika çocuk" unvanını almıştı.

1948 yılında kendisi ve piyanoda dikkatleri üzerine çeken İdil Biret adına özel bir kanun çıkarıldı. İdil Biret ve Suna Kan’ın yabancı memleketlere müzik tahsiline gönderilmesine dair kanunHarika Çocuk Yasası olarak adlandırıldı. Bu kanun kapsamında eğitim alması için ailesiyle birlikte Roma'ya gönderildi. Burada eğitim alacağı kişinin vefat etmesi nedeniyle eğitimine Paris Konservatuvarı'nda devam etmesi kararlaştırıldı. Paris’te Gabriel Bouillon gözetiminde eğitimine devam eden Suna Kan, 1952 yılında bu konservatuvardan birincilikle mezun oldu.

Mezuniyetinin ardından Gabriel Bouillon ile repertuvar çalışmaların sürdürdü ve uluslararası pek çok yarışmaya katıldı. 1955 yılında Viotti yarışmasında birincilik ödülünü, 1956'da Münih'te ikincilik ödülünü, 1957'de Long-Thibaud Yarışması Paris Kenti Ödülünü kazandı.1960 yılında Türkiye’nin ilk konser piyanisti Ferhunde Erkin’le kurduğu keman-piyano ikilisi onlara adeta şöhreti getirdi. Sonrasında ile Gülay Uğurata ile 29 yıl bir ikili olarak müzik yaşamlarına devam ettiler.

1970’li yılların başında orkestra şefi Gürer Aykal ve eşi Faruk Güvenç ile Ankara Oda Orkestrasını kurulmasını teşvik etti. 100’den fazla konser verdiler ve konserlerin plakları basıldı.

84 yaşına gelen dünyaca ünlü sanatçımız Suna Kan, yaşının ilerlemesi nedeniyle keman çalmayı bırktığını şu sözleriyle dile getirmiştir: "Nüfus kağıdı hastalığı diyorum çünkü keman çaldığım elimde, parmaklarımdaki eklemlerde kemikler çıkıyor. Sizin de anneniz, teyzeniz, babaanneniz ve anneannenizde olabilir. Artık tele basamıyorsunuz çünkü ağrı yapıyor. Kemanın kutusunu şimdilik, bu dünyadan gidinceye kadar kapattım. Arkamda her şeye rağmen bir isim ve gençleri toparlayacak bir yarışma bıraktığım için mutluluğum hakikaten çok yüksek derecede."

Suna Kan 11 Haziran 2023 tarihinde 86 yaşında hayata veda etmiştir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section