Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Otomobillerde VVT/VTEC Teknolojisi Kullanımı

Değişken supap zamanlaması olarak tanımlanabilecek bu teknolojide, motor hızı ve motor yükünün değişkenlik gösteren farklı unsurlara göre uygun olarak ayarlanması sağlanır. Bunun için de düşük devirlerde ve düşük hızlarda farklı bir kam mili devrede iken, performans gerektiren durumlarda bunun devre dışı bırakılarak yapısı diğerinden farklı başka bir kam milinin devreye alınması gerekir.

Düşük ve orta devirlerde silindire alınan hava-yakıt karışımının hızını ve miktarını yeterli bir miktarda tutmak için farklı; yüksek devirlerde kam yüksekliğini ve açılma genişliğini artıran farklı bir profilde kam millerine ihtiyaç duyulur. Bu teknolojiye sahip motorlarda düşük devirlerde emme supaplarını yöneten bir kam ile yüksek devirlerde emme supaplarını yöneten kam birbirinden bağımsızdır. 

Araca yakıt ve hava girişini performans gereksinimine göre değiştirme imkanını sağlayan bu teknolojiye sahip aracı içinde farklı iki motor bulunan tek bir motor gibi düşünmeniz abartı olmaz. Çünkü ihtiyaç duyulan anda yapısı farklı başka bir kamın devreye girmesi size bu avantajı sağlar. Bu kamların profilleri birbirinden farklı olup, düşük devirlerde supaplar daha düşük bir açılma yüksekliğinde daha düşük bir süre açık kalırken, yüksek hızlarda supap açılma miktarı ve süresi (kam mili açısı olarak) daha da artmaktadır. Motor teknolojileri açısından ufak sayılabilecek bu mekanik farklılık kullanıldığı motorlarda ciddi tork artışı sağlamaktadır. Silindire daha fazla karışım alınması ile motor torkunda önemli bir artış sağlar, daha geniş bir devir aralığında motordan yüksek tork değerleri elde edilir.

VVT/VTEC teknolojisi kullanılan araçlarda düşük devir ve hızlarda aktif olan kam, yüksek hızlara çıkıldığında pasif hale getirilerek yerine yüksek devirde aracın ihtiyacı olan karışımın alınabilmesine imkan verecek şekilde tasarlanmış olan başka bir kam aktif hale geçer.

Bu teknolojinin ismi her ne kadar ilk olarak Honda markasını çağrıştırıyor olsa da  dünyadaki pek çok otomobil markasının bu teknolojiyi farklı kısaltmalarla kullandığı biliniyor. Örneğin;

  • Honda: VTEC
  • Toyota: VVT-i
  • Subaru: AVCS
  • Nissan: N-VCT
  • Mazda: S-VT
  • BMW: Wanos
  • Audi: AVS
  • Mercedes: Camtronic
  • Porsche: Variocam
Kaynak: 
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section