Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Çocukları ekranlardan uzak tutmanın yolları

Biz yetişkinler günümüzün önemli bir bölümünü televizyon, bilgisayar, telefon ve tablet gibi cihazlarının ekranları karşısında geçiriyoruz. Hayatımızdaki yoğunluklar ve iş gereği bizler bu durumdayken çocuklarla fazla ilgilenemiyoruz ve maalesef çocuklar ebeveynlerinin kontrolünden uzak bir şekilde ekran karşısında fazla vakit geçirmek durumunda kalıyorlar. Ekranlar karşısında uzun süre geçirilmesi çocukları hem psikolojik hem de bedensel olarak çok fazla olumsuz etkiliyor. Peki çocuklarının ekran önünde çok fazla vakit geçirdiğini düşünen anne ve babalar bu durumun önüne geçebilmek için hangi yolları izlemelidir?


Uzmanlar bilgisayar, tablet ve telefon karşısında geçirilen zamanı bilimsel olarak ekran süresi diye tanımlıyorlar. Bu cihazlar karşısında çok uzun süreler geçirilmesi hem yetişkinler hem de çocuklar için sağlık açısından ciddi riskler ortaya çıkarırken sosyal ilişkilerin ve aile bağlarının zarar görmesine de neden oluyor.  Aslında ebeveynlerin çoğunluğu bu durumun farkındalar fakat düzeltilmesi konusunda hangi yolları izleyeceklerini bilmediklerinden çözüm konusunda yetersiz kalıyorlar. Uzmanlar anne ve babaları çocuklarının ekran karşısında durma sürelerini makul düzeylere çakebilmeleri için pek çok tavsiyeleri oluyor. İşte bu tavsiyelerden bazıları...

Haftalık ekran programı hazırlanması

Sizin ve çocuğunuzun hayatınızı ortak bir şekilde planlamanız çok önemlidir. Bu plan içerisinde çocukla birlikte hazırlanabilecek bir ekran karşısında olma plânı mutlaka olmalıdır. Bu planlama yapılırken dijitallikten tamemen uzak kalınabilecek bir gün ya da aralara sosyalleşme fırsatı tanıyacak zaman dilimleri serpiştirilmelidir. Ekran kullanma izin programının kontrolünün sizde olduğunu ve çocuğa buna uymasının onun ve kendiniz için önemli olduğunu nazik bir şekilde anlatın.

Planınızda uygulamalardan faydalanın

Çocuğunuzun dijital aktivitilerine ayırması gereken süreyi sağlıklı olarak planlayabilmek için internet üzerinden edinebileceğiniz pek çok ücretsiz uygulama bulunmaktadır. Bu uygulamaların ebeveyn kontrolü özellikleri  çocuğunuza zararı olabilecek uygulamaları engelleme ya da ekran süresini kısıtlayabilme özgürlüğü verir. 

Çocuklarınıza dijital dünyanın tehlikelerini anlatın

Bu diyalogda önceliğiniz ekran karşısında çok uzun süreler geçirmenin fiziki ve sosyal zararlarından bahsetmeniz önceliğiniz olmalıdır. Sonraki aşamada ise şiddet içerikli oyunların, film ve videoların olduğundan, internet ortamında oluşabilecek siber zorbalıktan bahsedebilirsiniz. Çocuğun güvenliğini ve ruh sağlığını tehlikeye sokabilecek unsurlara karşı ortak bir planlama yapabilirsiniz.

Yüzyüze iletişimin önemini onlara gösterin

Ekran karşısında uzun zaman geçirerek akraba ve arkadaş ilişkilerinden uzaklaşan çocuklara iyi örnek olabilmek için sosyal ilişkilerinizde mümkün olduğu kadar yüzyüze olmayı tercih edin. Buna zamanınız yoksa iletişimde sosyal medya haberleşme uygulamalarını kullanmak yerine en azından telefonla konuşmayı tercih etmelisiniz. Aynı şehirde yaşadığınız dost ve akrabalarınızla bir araya gelerek sosyalleşmek çocuğunuzu da ekran karşısından uzak tutmaya yardımcı olacaktır.

Çocukları evin dışına yönlendirin

Bütün bir tatil gününü ekran başında ve gerçek hayattan uzak geçirmek yerine doğada özgürlüğü tercih edebilirsiniz. Dış ortamda yürüyüşler yapmak, balığa gitmek, piknik yapmak, sanatsal ve sosyal aktivitelere katılmak sizi ve çocuklarınızı ekran başı monotonluğundan ve ekran bağımlılığından kurtaracaktır. Evde olmak zorunda olduğunuz zaman dilimlerinde ise birlikte yiyecek bir şeyler hazırlamak, ev içi oyunlar oynamak, kitap okuma etkinliğ yapmak gibi onu ekrandan uzak tutacak faaliyetler yapılmalıdır. Ebeveynlerin evde yaptığı en büyük hata kendisini ekran başına mahkum ederek çocuğunu dijital dünyanın tehlikeleriyle başbaşa bırakmaktır. Ev içinde teknolojik cihazların kullanımının yasak olduğu bir oda belirlenerek orada çokça vakit geçirilebilir.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section