Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Kameralı Robot Süpürgeler Casus Olabilir


Yaşadığınız mekanların zemin temizliğinde büyük kolaylık sağlayan ve her geçen gün daha fazla evin içinde kendi kendine dolanmaya başlayan robot süpürgeler teknolojik özellikleri nedeniyle size kalması gereken mahremiyetinizin bir anda sanal aleme taşınmasına aracı olabilir. İnternet dünyasında kişisel verilerin ele geçirilmesi ve bu veriler kullanılarak çıkar sağlanması olayları gündemdeki sıcaklığını korurken bu konuda yeni bir tehlikeye karşı dikkatli olmamız gerekiyor. Ev temizliğinde kolaylık sağlaması için satın aldığımız kameralı robot süpürgelerin kamera sistemlerine erişim pek çok kişi için aslında çocuk oyuncağı


Robot süpürge evde gezinen casus olabilir

Günümüzün modern robot süpürgelerinde gelişmiş oda haritalama, engel tespiti ve engelden kurtulma gibi özellikleri sağlayan sistem IR sensörleri, LİDAR (Işık Tespiti ve Uzaklık Tayini) ve dijital kameraların bir kombinasyonundan oluşuyor. Dahili kameraya sahip robot süpürgeler evin içinde serbestçe dolaşabilmek için kamerayla sürekli olarak evinizin içinde fotoğraf çeker.

Piyasaya sürülen bu süpürgeler her ne kadar veri güvenliği açısından korumalıdırlar. Cep telefonunuzla bu cihazları uzaktan kontrol edebiliyor olmanız maalesef kötü niyetli başkalarının da cihaza erişim sağlayabileceği anlamı taşıyor. Şifrelenmiş güvenlik önlemlerini kolayca aşabilen bilgisayar korsanları için bu iş çocuk oyuncağı olabilir. Evinizde özgürce dolaşabilen bu casus adayı evinizdeki bir sandalyenin görüntüsünü çekerse bir sıkıntı olmaz. Peki ya sizin, eşinizin ya da çocuklarınızın mahrem kalması gereken halleri dış dünyaya bu casus tarafından sızdırılırsa neler olur?


Robot süpürgelere hangi tedbirler alınmalıdır?

Dahili kamera sistemine sahip robot süpürgeniz için bir kaç önlemi hayata geçirmek ve dikkatli olmak gizliliğinizin korunması açısından sizlere kısmi fayda sağlayabilir. İşte bu konuda yapabileceğiniz şeylere dair bir kaç ip ucu...
  • Süpürgenin girebileceği alanları kısıtlayın.
  • Temizliği evde olmadığınız zamanlara planlayın.
  • Hareketli ya da sallanan bir şeyin önünde soyunmayın.
  • Kamerayı devre dışı bırakma özelliğine pek güvenmeyin çünkü korsanlar dışarıdan bu özelliği kolayca aktif hale getirebilirler.
  • Pek akıllı olmasalar da kamerası olmayan süpürgeleri kullanın.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section