Günümüz gençleri bilmiyor olsa da orta yaş ve üzeri insanlar 2000'li yılların hemen başında sayılı evde bulunan internet bağlantısı için evde sabit bir telefon hattının da olması gerektiğini çok iyi hatırlıyorlardır. Şimdilerde ise evinde sabit telefon kullanan neredeyse hiç kalmadı. Peki şu an sabit telefon bağlantısı kullanılmadığına göre evlerimize internet bağlantısı nasıl sağlanıyor? Bu sorunun cevabı ise Yalın internet bağlantısı (nDSL) olarak adlandırılan bir yöntemle sabit telefon bağlatmamıza gerek kalmadan aktarılması olarak verilebilir.
🔴 Günümüz İnternetinin En Basit Olanı nDSL
İngilizce karşılığı Naked Digital Subscriber Line olan internet bağlantısı evlerinize standart bakır kablolar ile ulaşır. Yalın internet adı verilen bu sistemde kablolarda telefon sinyalleri taşınmaz sadece internet bağlantısı sağlayan sinyaller taşınır. Yani eskiden olduğu gibi evinize internet alabilmek için telefon hattı da almak zorunda değilsiniz. İnterneti ve telefon hizmetini aynı kablo üzerinden sağlamak zorunda olan şirketler bağımsız bir internet hattı çekmek yerine telefon ve internet sinyallerini DSL filtrelerden geçirerek kullanıcılara ulaştırıyorlardı. nDSL uygulamaları geliştikçe hem internetin maliyeti ucuzladı hem de internet hızında ciddi artışlar yaşandı.
🔴 ADSL Nedir?
İngilizce Asymmetric Digital Subscriber Line kelimelerinin kısaltılmış haliye tanıdığımız ADSL, Asimetrik Sayısal Abone Hattı olarak Türkçeye çevrilir. Temel alt yapısını bakır kabloların oluşturduğu ve bu yolla veri aktarımı yapan internet hizmetidir. Genel çalışma prensibi telefon hatlarının çalışabildiği bakır kablo çifti üzerinden veri aktarma şeklindedir. dayanan ADSL bağlantılar ana santrale en fazla 4 km mesafede olan kullanıcılar için yüksek verimlidir. ADSL internet hizmeti 16 Mbps oranına kadar bant genişliği sağlar. ADSL interneti sağlayan kablonun bir ucu abonenin hizmeti kullandığı yerde, diğer ucu ise hizmeti sağlayan Telekom santrallerindedir. Bir abonenin ADSL hizmeti alabilmesi kullanım alanına en yakın Telekom santralinin alt yapısının uygun olması gerekir. Uygun cihazlar kurulu ise telefon hattının Telekom santralindeki ucu kullanıcının modemine bağlanır. ADSL’in isminde bulunan asimetrik kelimesi, yükleme ve indirme hızının eşit olmamasından gelir.
🔴 VDSL Nedir?
İngilizce Very High Speed Digital Subscriber Line kelimelerinin kısaltılmış haliyle bildiğimiz VDSL, Çok Yüksek Hızlı Dijital Abone Hattı olarak Türkçeye çevrilir. bakır kablo hatlarının kullanıldığı internet hizmeti sağlayan ADSL'ye göre daha yüksek hızlı dijital abone hattıdır. VDSL, ortalama 52 Mbps oranına kadar inanılmaz bir bant aralığı sunar. İnternet sağlayıcı santrale yakın konumda bulunan aboneler bu bant aralığından daha verimli bir şekilde yararlanır. Aboneliğin yapıldığı çevrede santraldan gelen fiber hattının sonlandığı bir optik ağ ünitesine tek bir bakır hat bağlanarak uygulanan VDSL, binanın yakınlarına kadar gelen optik fiber hattını, evlere eski ya da yeni döşenen bakır hatlar üzerinden bağlantı sağlar. ADSL ile kıyaslanamayacak kadar yüksek hızlarda internet erişimi sağlayan VDSL internet, sinyalin güçlü bir şekilde aktarılabildiği bölgelerde 100 Mbps’ye kadar anormal hızlara ulaşabilir. VDSL ADSL’e göre download hızında 5, upload hızında ise yaklaşık 10 kat daha yüksek değerlere sahiptir.
🔴 Fiber İnternet Nedir?
Yukarıda anlattığımız internet bağlantılarında bakır kablolar içindeki elektronlar sinyalleri taşımak için kullanıldı. Fiber internette ise özel kablolar içinde bulunan ışık lifi dediğimiz özel bir düzenekle yönlendirilen ışık ışınları sinyal taşıyıcı olarak kullanılır. Hem alt yapı kurulumu hem de bakım maliyetlerinin yüksekliği dikkate alındığında çok yüksek hızlarda internet erişimi sağlayan bu sistemde doğal olarak abonelik ücretleri ve paket kullanım ücretleri yüksek olmaktadır. Fiber internet 1000 Mbps'ye ulaşan bant aralığı sunar.