Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Gazanfer Özcan kimdir? Gazanfer Özcan'ın Hayatı ve Sanat Yaşamı


Türk tiyatrosunun ve televizyon dünyasının ünlü oyuncusu Saim Gazanfer Özcan 27 Ocak 1931 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. İlkokulu Cihangir Firuzağa İlkokulu'nda, ortaokulu Beyoğlu Ortaokulu'nda, liseyi ise Vefa Lisesi'nde okudu. Tiyatro yaşamına lise öğrencisiyken oynadığı "Hisse-i Şayia" adlı oyundaki "Bican Efendi" rolüyle başladı. 

İstanbul Şehir Tiyatroları Çocuk Bölümü sahnesinde çeşitli oyunlarda rol aldı. 1955 yılında sahneye konan "Mahallenin Romanı" adlı oyunda rahatsızlanan Reşit Gürzap'ın yerine rol aldı. Rolünde başarılı olmasıyla Komedi Tiyatrosu'nun kadrolu oyuncusu oldu. Bu rol usta sanatçının sanat yaşamındaki dönüm noktasıydı.


1962 yılına kadar hem çocuk tiyatro oyunlarında hem de yetişkinlere yönelik oyunlarda çok sayıda rolde oynadı. 1962 yılında Gönül Ülkü ile hayatını birleştirdi. "Gönül Ülkü - Gazanfer Özcan Tiyatrosu" bu dönemde kuruldu. 1950-1960 yılları arasında pek çok sinema filminde de rol alan Gazanfer Özcan çok uzun yıllar sinemaya ara verdi. 2000 yılında çekilen Komiser Şekspir adlı filmle sinemaya dönen Özcan pek çok dizide aile babası rolüyle başarılı işlere imza attı.

Türk halkı onu "Kuruntu Ailesi" adlı dizideki "Hüsnü Kuruntu" rolüyle tanıdı ve çok sevdi. 2004-2009 yılları arasında 5 sezon devam eden "Avrupa Yakası" adlı dizideki "Tahsin Sütçüoğlu" karakteri yine sevilen bir aile babası olarak hafızalarımıza kazındı. Kronik akciğer rahatsızlığı ve damar tıkanıklığı problemleri nedeniyle özel bir hastanede tedavi altına alındı. 1.5 ay süren tedavisine olumlu yanıt alınamayan usta sanatçımız 17 Şubat 2009 tarihinde hayata veda etti. 

Gazanfer Özcan'a 1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verildi. Cenazesi Haldun Taner Sahnesi'nde düzenlenen törenin ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi. 
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section