Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Dünyanın En Yüksek 7 Dağı

Bu yazımızda sizleri kuşların bile ulaşamayacağı, bulutların çok aşağılarınızda kalacağı, kendinizi dünyanın en özgür insanı olarak hissedebileceğiniz en yüksek zirvelere götürüyoruz. Bilgilerinizi vereceğimiz dağ zirvelerine ulaşmak için hem bünye olarak hem de donanım olarak çok özel olmanız gerekiyor. Tüm şartları taşımalarına rağmen pek çok dağcıya mezar olan bu yüksek zirveleri tanımaya başlayalım...


1-Everest Dağı (8848 metre)


Dünyanın en yüksek zirvesini bilmeyenimiz yoktur. En uzun sıra dağlar olan Himalaya'nın zirvesi olan Everest'in denizden yüksekliği tam 8 bin 848 metre. Günümüzden 2,5 milyon yıl önce Hindistan yarımadası ile Tibet plakasının birbirine yaklaşması sonucunda arazinin yükselmesiyle oluştuğu tahmin edilmektedir. Bu tektonik hareketin devam etmesi nedeniyle Everest Dağı her sene 1 cm kadar yükselmektedir. Dünyadaki macera düşkünlerinin en büyük hayali Everest'in zirvesine tırmanmaktır. Oksijen yoğunluğunun neredeyse sıfıra indiği bu zirveye ilk tırmanan Türk Nasuh Mahruki'dir. Tırmanış 1995 yılında gerçekleşmiştir.

2- K2 Dağı (8611 metre)


K2 Dağı, Pakistan-Çin sınırını oluşturan Karakurum Dağları'nın en yüksek zirvesidir. Bu dağ da Himalaya Sıra Dağları'na aittir. Yükseklikte ikinci sırada olmasına rağmen tırmanış zorluğu açısından birincidir. Tırmanmaya çalışan her dört kişiden birinin hayatını kaybettiği bu dağ, "Ölüm Dağı" olarak da bilinir. Çok dik yapısı nedeniyle zorlu bir tırmanma süreci yaşayan dağcılar çoğu zaman tırmanışı yarıda kesmek zorunda kalırlar. Kaya düşmelerinin ve çığların çok sık yaşandığı bu tehlikeli dağa tırmanan ilk türk yine Nasuh Mahruki olmuştur. Bu tırmanış 2001 yılında gerçekleşmiştir.

3- Kangchenjunga Dağı (8586 metre)


Dünyanın en yüksek üçüncü zirvesi yine Himalayalar'da bulunan Kangchenjunga dağının zirvesidir. Üzerinden esen rüzgarların en sert ve en düzensiz olduğu bilinen bu dağda bu nedenle çok fazla çığ düşmesi yaşanır. Bu faktör dağa tırmanışın çok daha zorlu olmasına neden olur. Özellikle Hindistan sınırındaki tırmanış rotası o kadar tehlikelidir ki günümüze kadar bu rotadan sadece 3 başarılı tırmanış gerçekleşmiştir.

4- Lhoste Dağı (8516 metre)


Dünyanın dördüncü yüksek zirvesi yine Himalaya'larda yer alıyor. Çin-Nepal sınırında Khumbu ve Tibet arasında yer alan bu dağ diğer dağlara göre daha kolay tırmanış imkanı sunar. Ancak bu dağın da kendine has özelliği çok fazla buz kopmasının meydana gelmesidir. Güney kısmından çizilen tırmanış rotası en zorlu olanıdır. Tırmanış rotaları üzerinde oluşturulan kamp noktalarında her türlü ihtiyaç kolayca karşılanabilmektedir.

5- Makalu Dağı (8481 metre)


Nepal ve Çin sınırını oluşturan bu dağ Himalaya'ların yüksek zirvelerinden birisidir. Bu dağın tırmanışçılar için sunduğu en kolay rota kuzeybatı tırmanışıdır. Everest Dağı'nın 19 km güneydoğusunda yer alır. Bu dağın zirvesine ilk olarak 15 Mayıs 1955 tarihinde ulaşılmıştır.

6- Cho Oyu Dağı (8188 metre)


Sıra dünyanın altıncı en büyük dağına geldi ve biz Himalaya'dan ayrılabilmiş değiliz. Everest'in 20 km batısında yer alan bu dağın zirvesine rehberli tırmanış organizasyonlarına dahil olarak kolayca tırmanabilirsiniz. Nispeten kolay bir tırmanış rotası ve her türlü ihtiyacı karşılayabiln kampları vardır. Bu dağın zirvesine ilk defa Avustralyalı Herbert Tichy, Joseph Joechler ve Şerpa Pasang Dawa Lama 19 Ekim 1954’te çıktı. Bu dağa tırmanan ilk Türk ise 1997 yılındaki başarılı tırmanışıyla Ali Nasuh Mahruki oldu.

7- Dhaulagiri Dağı (8167 metre)


Tamamen Nepal sınırları içinde bulunan bu dağ, Himalaya'nın yüksek zirvelerinden biridir. Çığ ve buz açısından oldukça tehlikeli tırmanma rotalarına sahip olan bu dağın zirvesine ilk olarak 13 Mayıs 1960’ta İsviçreli ve Avusturyalılardan oluşan bir ekip tırmanmayı başardı.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section