Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Bitkilerin Yaprağından Elektrik Enerjisi Üretme

İsrail'de bir grup araştırmacı bitkilerdeki fotosentez sürecinde ortaya çıkan elektron akışını kullanılabilir elektrik akımına dönüştürme yolunda önemli bir aşama kaydettiler.


Kaynağı Güneş'ten gelen enerji

Bitkiler yaşamlarını devam ettirmek, besin ve oksijen üretmek amacıyla Güneş'ten gelen enerjiyi fotosentez adı verilen biyokimyasal bir süreçte kullanırlar. Fotosentez sürecinde elektronlar sürekli bir yerden başka bir yere taşınırlar.  Elektron hareketliliği ise elektrik akımı demektir.

İşte yeşil bitkileri içerisindeki bu elektron hareketliliği İsrailli bilim insanlarının dikkatini çekmiş olacak ki, bu enerjiyi kullanılabilir hale getirmeye yönelik çalışma yaptılar. İsrail Teknoloji Enstitüsü (Technion) bilim insanları Yaniv Schlosberg, Gadi Schuster ve Noam Adir besinlerini kendileri üreten yeşil bitki yapraklarından elektrik enerjisi üretmeyi başardılar.


Bilim insanları deneyler sırasında bilimsel adı Corpuscularia lehmannii olan yeşil bir bitkinin yapraklarını kullandılar. Canlı fotoelektrik hücreleri olarak tanımlayabileceğimiz bitki yapraklarına yerleştirilen anot ve katot elektrotlarla dış devreye aktarılan enerji miktarı şu an çok küçük değerlerde olsa da çok kolay geliştirilebilecek bir mantığa dayanıyor. 20 µA (mikroamper) değerindeki bu akım şiddeti, enerji sağlayan yaprakların birbirlerine seri olarak bağlanmasıyla kolay bir şekilde istenilen düzeylere çıkartılabilir.

Yeni bir buluşun geliştirilmesi sürecinde uzun zaman ve çalışma gerektiğini biliyoruz. Bitki yapraklarından elektriğin çekilmesi bitkinin gelişimine, besin üretmesine ve doğaya salacağı oksijen miktarına olumsuz etki yapar mı henüz belli değil. Bu konuların detaylı incelenebilmesi için uzunca bir süreye ihtiyaç var. 
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section