Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Alaska : ABD'nin En Geniş ve En Soğuk Eyaleti

ABD'nin yüzölçümü bakımından en büyük eyaleti olan alaska aynı zamanda nüfus yoğunluğunun en düşük eyaletidir. Alaska, en soğuk ve yaşam tarzı açısından en ilginç ABD eyaleti olarak da bilinir. Bu yazımızda sizlere sadece belgesellerden tanıdığımız ve çok az insanın seyahat ettiği Alaska eyaleti hakkında bir tanıtım ve gezi rehberi hazırladık. Özelliklerini duyduğunuzda buraya seyahatinizi tekrar gözden geçirmeniz gerekebilir.


A.B.D'nin Alaska'yı Satın Alması

1.723.000 km² yüzölçümüyle ülkemizin 2 katından fazla toprak büyüklüğüne sahip olan Alaska 30 Mart 1837 tarihinde dönümüne 5 $ gibi düşük bir fiyatla toplam 7 milyon 200 bin dolara Rusya'dan satın alınmıştır. Rusya'nın boğazların kontrolünü ele geçirmek için Osmanlı'nın zayıf anında Kavalalı İsyanı sonrasında Kırım'a saldırması ile İngiltere ve Fransa'nın Osmanlı'nın yanında yer alması Rusya'nın savaş masraflarını artırmıştı. Masrafları karşılayabilmek için buzlarla kaplı ve kullanılmayan Alaska topraklarının satılması Rusya için mantıklı bir seçim olarak görüldü.


O dönem A.B.D'nin Dışişleri Bakanı olan William H. Seward tarafından satış sözleşmesi imzalandı. Bakan tarafından yapılan bu anlaşmaya ABD halkı çok karşı çıktı ve paranın boşa harcandığı düşünüldü. Satışın 30 yıl sonrasında zengin altın rezervlerinin keşfedildiği Alaska'ya yoğun bir insan göçü başladı. Alaska'da 30 Mart günü Seward's Day (Seward Günü) olarak kutlanır.

Alaska'da Nüfus ve Yerleşim


Alaska çok geniş toprakları ve barındırdığı 730 bin kişilik nüfusuyla dünyada nüfus yoğunluğunun en az olduğu yerleşim yerlerinden biridir. 1986 yılına kadar Alaska'da insanların ev yapmak için arsa satın almalarına gerek yoktu. İsteyen istediği kadar yeri sahiplenerek yerleşebiliyordu. 1986 yılından itibaren tüm boş arazilerin sahibi eyalet hükümeti oldu. Günümüzde bile Alaska'ya yerleşmeyi düşünen ABD vatandaşları için arsalar ev yapılması şartıyla sembolik fiyatlardan veriliyor.

Alaska Tam Bir Deprem Bölgesi

Alaska şiddetli depremlerin çok yoğun şekilde yaşandığı dünyadaki deprem riski en yüksek olan bölgelerden biridir. Her yıl 7 ila 8 şiddetinde depremler olabilmektedir. 27 Mart 1964 tarihinde yaşanan 9.2 şiddetindeki deprem dünyada yaşanan ikinci en büyük deprem olarak kayıtlara geçmiştir. Bu deprem 4 dakikadan daha uzun sürmüş ve 139 kişinin hayatını kaybetmesine yol açmıştır.

Alaska Hakkında İlginç Bilgiler

  • Yerleşik yaşamın çok düşük olduğu Alaska'da ana geçim kaynağı mevsimsel faaliyet gösteren balık fabrikaları ve balıkçı gemileridir.
  • Eyaletin % 90'lık kısmına sadece küçük uçaklarla ulaşılabilmektedir. Burada yaklaşık 10 bin kişi küçük uçakları kullanabilecek pilot lisansına sahiptir.
  • Alaska ağaç kurbağaları haftalarca kendini dondurabilir ve sonrasında normal yaşamlarına devam edebilirler.
  • Alaska'da günlük 75 bin varil ham petrol çıkarılmaktadır.
  • Alaska'nın resmi dili İngilizcedir. Eskimo dilleri ve İspanyolca da bölgede kullanılan diller arasındadır.
  • Alaska'da kral yengeci ve ren geyiği eti çokça tüketilen pahalı yemeklerdir.
  • ABD'nin suç oranı en düşük olan eyaleti Alaska'dır. Mistik havası ve sıradışı doğal yaşamını görmek üzere bu eyalete her yıl 1 milyondan fazla ziyaretçi gelmektedir.
  • Anchorage eyaletteki en kalabalık şehridir ve bu liman şehrinde 260 bin kişi yaşamaktadır.
Nüfus cüzdanı
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section