Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Acil Tıp Teknisyeni Nedir, Nasıl Olunur?

Lise öğrencileri arasında olmak istedikleri meslek sorulduğunda Acil Tıp Teknisyeni popüler cevaplar içinde yer alır. Mesleğin hareketli oluşundan mı yoksa meslek kıyafetlerinin havalı olmasından mı kaynaklanır bilinmez ama bu mesleği hedefleyen gençlere mesleği tanıtmak, sorumluluklarını ve zorluklarını anlatmak biz büyüklerin görevi olsa gerek...

Acil Tıp Teknisyeni nedir, görev alanlarında neler var?

Acil Tıp Teknisyeni; kaza, yangın gibi istenmeyen olaylar neticesinde yaralanan, kalp krizi, felç, solunum yetersizliği gibi rahatsızlıklar geçiren  insanlara iyileştirici yönde ilk müdahaleyi yapacak kişidir. 

Acil Tıp Teknisyenleri;  
  • Yaralaranma durumlarında yaranın sarılması ve diğer müdahaleleri yapar.
  • Şiddetli kanamaların acil olarak durdurulması için gerekli müdahaleleri yapar.
  • Solunumu duran kişiye suni teneffüs yaptırır
  • Vücuttaki zehirli maddeleri uzaklaştırır.
  • Deriye zarar verecek kimyasal maddeleri bilir ve kişiden uzaklaştırır.
  • Şoka giren hastaları şok durumundan çıkarmaya çalışır.
  • Tansiyon ölçme ve iğne yapma işlerini yapabilir.

Nasıl Acil Tıp Teknisyeni olunur?

Mesleğini Acil Tıp Teknisyeni olmak seçmek isteyenlerin çok detaylı psikolojik özelliklerinin olması gerekir. Zor durumdakilere yardım etmekten hoşlanan, çok dikkatli, analitik düşünebilen, temizlik konusunda titiz, kaos ve panik durumlarında soğukkanlı, ani gelişen vakalarda hızlı ve doğru karar verebilen kişiler olması gerekir. Bu özellikleri kendinde göremeyen insanların bu alana yönelmemeleri önemlidir. Çünkü söz konusu olan insan hayatıdır.


Acil Tıp Teknisyenleri trafik kazaları, yangınlar gibi olağanüstü durumlarda açık havada ya da hastane vb. sağlık kuruluşlarında kapalı müdahale ortamlarında çalışabilirler. Çalışma saatleri gündüz vakitlerindeki gibi düzenli olmayıp gece nöbetlerine sıkça kalabilirler. Mesleklerini icra ederken hastalarla, gergin olabilen hasta yakınlarıyla ve diğer sağlık personeliyle sağlıklı iletişimde bulunmak durumunda kalırlar. 

Acil Tıp Teknisyenliği eğitimi, mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarının Acil Sağlık Hizmetleri alanına bağlı, Acil Tıp Teknisyenliği dalında verilir. Acil Tıp Teknisyenleri genellikle kamuya bağlı ve özel hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocaklarında çalışırlar. Ayrıca acil yardım istasyonları, ambulanslar ile Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğe de çalışma alanlarıdır. Meslekte iş bulma olanağı kamuda KPSS puanıyla, özel sektörde yetenek ve bilgiye bağlıdır. Özel hastanelerde çalışan Acil Tıp Teknisyenleri 2022 yılında ortalama 6.500 TL ile 8.900 TL arasında maaş almaktadırlar. Devlet kurumlarında ise 7450 TL'den başlayıp, 9.300 TL'ye kadar çıkmaktadır.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section