Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Sivrisinekler Neden Bazı Kişileri Daha Çok Isırıyor?

Özellikle sıcak ve yaz akşamlarında geçirdiğiniz keyifli akşam vakitleri sivrisinekler tarafından kabusa dönüştürülebiliyor. Eğer topluluk içinde iseniz bazı kişilerin sivrisinek saldırılarına diğerlerinden daha fazla maruz kaldıklarını görmüşsünüzdür. Peki sivrisinekler kanlarını emecekleri kişileri neye göre belirliyor? Kimler sivrisineklerin açık hedeflerini oluşturuyor?

Florida Üniversitesi'nden tıbbi böcekbilimci Jonathan Day bu işe tam 40 yılını vermiş ve kan emerek beslenen bu canlılar hakkında işaretleri takip eden bir bilim insanı. Day'e göre sivrisineklerin dişi olanları yumurta yapabilmek için aşırı miktarda proteine ihtiyaç duyarlar. Yani insanları ısıran sivrisinekler sadece dişi olanlardır. Erkek sivrisinekler ise bitki nektarlarından beslenirler.  Dişi sivrisinekler potansiyel kan kaynaklarını hızlı bir şekilde tespit etmek ve ihtiyacı olan kana ulaşabilmek için etkin yöntemlere sahiptirler.

Sivrisinekler Kurbanlarını Nasıl Buluyor?

Sivrisinekler gelişmiş görme, duyma ve koku alma yeteneklerine sahiptir. Ayrıca havadaki gaz oranlarının değişimini analiz edebilen algılayıcıları bulunur. Kurbanlarını bulmak için gündüzleri üç duyusunu birden kullanan sivrisinekler geceleri ise koku duyularına ve alıcılarının verdiği sinyallere çok güvenirler. 

Kurban olarak seçilen canlılardan gelen en önemli ipucu solunum sonucunda salgıladıkları karbondioksittir. Sivrisineklerin reseptörleri havadaki karbondioksit oranındaki en ufak değişimleri bile algılayarak yakınlarda omurgalı canlılar olduğunu tespit edebilir. Ağaçlar, araçlar gibi ilgi alanına girmeyen diğer unsurları ayırt edebilmek için kurbanlarından gelen diğer koku verilerini de işleyerek hedeflerine ulaşırlar. Nefes alma, hareket etme havaya laktik asit, yağ asitleri ve amonyak salgılanmasına neden olur. İşte bizlerin esas hedef haline gelmemize neden olan da bu ayırt edici maddelerdir.

Gündüz Vakitleri Görsellik Öne Çıkıyor


Gündoğumu, öğle ve günbatımı vakitlerinde yere yakın uçan sivrisinekler kurbanlarını daha çok renk ve görselliğe bağlı olarak buluyorlar. Sizler su kenarında dolaşırken yaptığınız hareketler ufka doğru bakan sivrisineklerin görüş alanında karşıtlığa neden olurken sizin de bu canlı tarafından kolayca fark edilmenizi sağlıyor. Giyilen kıyafetlerin renk seçiminin bile ısırılma ihtimalinizde etkili olduğu biliniyor. Bu konu hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Sivrisinekler Isıracağı Kişiyi Nasıl Seçiyor?

Sivrisineklerin bazı kişileri ısırmadığı konusu tam bir şehir efsanesidir. Sivrisinekler herkesi ısırırlar ancak, bir grup insan arasında sivrisineğin kimi seçeceği konusunda en önemli faktör kişinin metabolizma hızıdır. Metabolizma hızı yüksek olanlar sivrisineklerin birincil tercihi konumunda olurlar. Grup içinde en hareketli olanlar, spor yapanlar, alkol alanlar ve hamileler ısırılmada önceliğe sahiptirler. Metabolizma hızını etkileyen bir diğer önemli faktör ise genetiktir. Bazı insanların genetik özelliklerinden dolayı hiç bir şey yapmadan dursalar dahi metabolizma hızlarının yüksek olduğu ve bu nedenle sivrisinekler tarafından daha çok ısırıldıkları bilinmektedir. 

Seçme Uzmanı Sivrisinekler

Bazı kişiler odada bulunan bir sivrisineğin verdiği rahatsızlıktan dolayı onun işini bitirmek için deliye dönerken bazıları ise onun varlığını bile umursamıyor olabilir. Sivrisineklerin sakin duran kişi ile tedirgin olan kişinin metabolizma hızından faydalanarak tedirgin olanları tercih ettikleri ve bu kişileri özellikle eklem yerlerinden ısırdıkları biliniyor.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section