Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Pug Irkı Köpeklerin Genel Özellikleri

Bodur boyu ve şirin yüz şekliyle ilgi çekici ve bakmak için çok tercih edilen küçük köpek ırkı puglar hakkında internet ortamında çok fazla araştırma yapılıyor. Özellikle pug bakımı ve yaşadığı sağlık sağlık sorunları hakkında detaylı bilgilere ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle yazımızda merak edilen bu köpek ırkı hakkında çok detaylı bilgileri derledik.

Pug ırkı nasıl ortaya çıktı?

Pug ırkı, orjini Çin olan ve gerçek atalarının 1800'lü yıllarda Çin'de yaşadığı kayıt altına alınmış ufak yapılı bir köpektir. Ataları her ne kadar şimdiki halinden daha büyük ve farklı olsa da insanoğlunun bu canlının genleriyle oynaması sonucunda atalarına hiç benzemeyen bugünkü görünümünü ve özelliklerini kazanmıştır. Genlerinin Pekingese ırkı ile karıştırılarak üretildiği düşüncesi kabul görüyor olsa da Pugların Bulldoglar ile yakın akraba oldukları düşüncesi de hayli yaygındır.


Pug ırkının genel özellikleri


Öncelikle pugların diğer ırklara göre fazla duygusal olduğunu belirtmekte yarar var. Küçük köpeklerin genel özelliklerinden biri olan ısırma eğilimi bu köpek ırkında nispeten daha fazladır. Sıcaktan ve soğuktan hiç hoşlanmadıkları için ev dışında beslemeye uygun değildir. Ev içinde çok hareketsiz ve hantal olmalarına rağmen dışarı çıktıklarında koşma isteği üst düzeye çıkar. Zeka seviyeleri diğer küçük köpek ırklarına göre daha yüksektir. Köpeğin günlük olarak egzersiz yapmaya ihtiyacı vardır. Puglar,  Mops ve Carlin ırkı olarak da adlandırılırlar. Patileri siyah olan Puglar sahiplerine karşı koruyucu ve çok zeki köpekler olarak bilinirler.

Pug ırkının fiziksel özellikleri


  • Sırtının yerden yüksekliği erkeklerde 35 cm, dişilerde 30 cm kadardır.
  • Erkekler 9 kg ağırlığa ulaşabilirken dişiler genel olarak 7-8 kg kadardır.
  • Bu ırkın karakteristik özelliği olarak burun çevreleri ve patileri siyah renklidir.
  • Siyah, beyaz ve kahverengi tonlarında tüy rengine sahiptirler.
  • Tüyleri oldukça kısa ve dökülmesi zor bir yapıya sahiptir.
  • Bacak yapısı kısa ve düz olup oldukça güçlüdürler
  • Ön bacakları arka bacaklara göre daha kısadır. Bu nedenle kolay yüzemezler.

Pug ırkının bakımı ve sağlık sorunları


Puglar, solunum sıkıntısı, deri problemleri ve sırt problemleri gibi sağlık sorunlarının sıklıkla yaşandığı bir köpek ırkıdır. Bu konuda yapılan en son bilimsel araştırmada Pugların yıl içerisinde sağlık sıkıntısı yaşama ihtimalinin diğer küçük köpek ırklarına göre 2 kat fazla olduğu saptandı. 

Bilim insanları bunun nedeni olarak bu ırkın küçük kafatası ve küçük beyin yapısına rağmen vücudunun diğer bölümlerinin orantılı olarak küçük olmamasını gösteriyorlar. Çok ilginç bir ifade olarak Pugların "bir pipetten nefes almaya çalıştığı" söylenmektedir. Brakiosefalik hava yolu sendromu olarak tanımlanan solunum problemi, Pug cinsi köpeklerde 54 kat daha fazla yaşanmaktadır. Pugların dilleri dışardaki sevimli görüntüsünün ardında aslında burunlarından kolay nefes alamadıkları için dillerini dışarıya çıkarmak zorunda oldukları sıkıntılı durum yatmaktadır.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section