Psikiyatr, yazar ve sunucu kimliğiyle oldukça tanınan Budayıcıoğlu 1947 yılında Ankara'da dünyaya geldi. Çocuklarına karşı çok şefkatli bir babanın, fedakâr ve bir o kadar da otoriter bir annenin 3 çocuğundan en büyük olanıdır. Ortaokul ve lise eğitiminin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde lisans eğitimini tamamladı.
Tıp eğitimini aldığı yıllar TRT'nin ilk dönemlerine denk gelmektedir. Bu dönemde TRT tarafından açılan spikerlik sınavını kazanarak 1965 yılında henüz 18 yaşında iken TRT'de spikerliğe başladı. O yıllarda fakültede "Miss TRT" olarak tanınıyordu. 1972 yılında tıp fakültesinden mezun olduktan sonra zorunlu olarak doktorluk ve spikerlik arasında seçim yapması gerekiyordu. Tercihini doktorluktan yana kullanarak 1972 yılının Kasım ayında TRT'deki spikerlik görevinden ayrıldı.
Aralık ayında mezun olduğu fakültede asistan doktor olarak çalışmaya başladı. Budayıcıoğlu TRT'de program yapabilmek için resmi izin almak istedi. Bu amaçla başvurduğu zamanın fakülte dekanı Prof. Dr. Rıdvan Ege tarafından izin verilmesinin mümkün olmadığı açıklandı. Bu karara rağmen Budayıcıoğlu TV'de iki adet bayram programı sundu. Açılan soruşturma sonucu asistan doktorluk görevi sonlandırıldı. Budayıcıoğlu tekrar TRT spikeri olmuştu.
Psikiyatri alanındaki uzmanlığını 1977 yılında Hacettepe Üniversitesi'nden aldıktan sonra 5 yıl boyunca bu üniversitede öğretim üyesi olarak çalıştı. Bu süreç Budayıcıoğlu'nun her iki sevdasını da beraber yürüttüğü yıllar oldu. TRT'de "İnsan ve Dünyası" isimli bir programın sunuculuğunu yaptı. Program, toplumsal problemlerin ve çeşitli hastalıkların uzmanlarca tartışıldığı bir program olarak öne çıktı.
Gülseren Budayıcıoğlu'nun yazarlık kariyeri
Yılların birikimini yazarlığa dönüştürmek isteyen Budayıcıoğlu 2004 yılnda kaleme aldığı "Madalyonun İçi, Bir Psikiyatrın Not Defterinden" adlı kitabıyla yazarlık kariyerine başladı. İkinci kitabı "Günahın Üç Rengi" ve üçüncü kitabı "Madalyonun Öteki Yüzü" 2008'de yayınlandı. Bu üç kitapta farklı psikiyatrik problemler kısa hikayelerle açıklanıyordu. Dördüncü kitabı olan "Hayata Dön" ile farklı bir tarza geçen usta yazar, artık tek bir hikayeyi detaylarıyla ele alıyordu. Beşinci romanı "Kral Kaybederse" ve 2019 yılında çıkarttığı altıncı romanı "Camdaki Kız" da dahil olmak üzere psikoterapik tarzda yazılmış eserlerdi. Bu kitaplarda, doktorluk tecrübesi sırasında tanık olduğu gerçek olayları kaleme almıştı.
Gülseren Budayıcıoğlu'nun TV dizisine uyarlanan kitapları
Star TV'de 2017 yılında yayımlanan ve 3 sezon ekranlarda olan "İstanbullu Gelin" dizisi "Hayata Dön" adlı kitabından uyarlanmışır. 2019 yılı sonunda TV8 ekranlarında görmeye başladığımız iki sezonluk "Doğduğun Ev Kaderindir" dizisi ise "Camdaki Kız" romanından uyarlanmıştır.
TV8'de yayımlanan "Kırmızı Oda" ve TRT'de yayımlanan "Masumlar Apartmanı" adlı diziler de reyting rekorlerı kırmıştı. Her iki dizi de yazarın "Madalyonun İçi, Bir Psikiyatrın Not Defterinden" adlı kitabından uyarlanmıştı. 2021'de yayımlanan "Camdaki Kız" dizisi de yazarın aynı adlı eserinden uyarlanmıştır.
Gülseren Budayıcıoğlu'nun tüm kitapları
- Madalyonun İçi, Bir Psikiyatrın Not Defterinden, 2004
- Günahın Üç Rengi, 2008
- Madalyonun Öteki Yüzü, 2008
- Hayata Dön, 2011
- Kral Kaybederse, 2015
- Kral Teo Kitabı, 2018
- Camdaki Kız, 2019