Konumu, görünümü, yapılış hikayesi ve özellikleriyle dünyanın en tanınmış asma köprülerinden olan Golden Gate Köprüsü A.B.D'nin Kaliforniya eyaletindeki San Fransisco Körfezi'in hemen girişinde bulunan Golden Gate Boğazı üzerine kurulmuştur.
2 bin 730 metrelik uzunluğuyla dünyanın en uzun yedinci asma köprüsüdür. Karşı ayakları arasındaki uzaklığı 1280 metre, ayak yüksekliği yaklaşık 80 katlı bina yüksekliğinde (227 metre)'dir. Denizden en yüksek olan kısmı 67 metre olan köprü üzerinde araç trafiğinin akışını sağlamak için toplam 6 şerit bulunur. Nüfusun yoğun olduğu San Fransisco kentini nüfusun daha az yoğun olduğu Marin County kentinin kuzeyinde bulunan Sonoma ve Napa ile birbirine bağlar.
Golden Gate Köprüsü bölgedeki en önemli simge yapılardan biridir. Hem yapılış hikayesi hem de konumu gereği ABD halkı için büyük önem taşır. ABD halkı için burası "Altın Kapı" dır ve ABD'nin Büyük Okyanus'a (Pasifik Okyanusu'na) açılan kapısıdır.
Golden Gate Köprüsü'nün yapılış hikayesi
Tamamen metalden yapılmış olan bu köprünün ilk tasarım hikayesi 1872 yılına dayanır. Kıyılar arasında yük ve yolcu taşıyan feribotların 1920 yılında kapasitelerinin sınıra dayanmasına kadar tasarım planları hiç işleme konulmadı. Sıkışan feribot trafiğinin hafifletilmesi için yapımına karar verilen köprünün inşa edilmesine ancak 13 yıl sonra başlanıldı. 5 Ocak 1933 yılında başlayan köprü inşaatı 27 Mayıs 1937 tarihinde tamamlandı.
Köprünün yapılış hikayesi de hayli dikkat çekicidir. 1929 yılında yaşanan ve etkisi yıllarca süren Büyük Buhran sırasında inşa edilen köprü 35 milyon dolara mal oldu. Yapıldığı dönemde köprünün kırdığı pek çok rekor ve başka köprülerin sahip olmadıkları çok fazla özellik bulunmaktadır. Bunlar;
- Döneminin en uzun ayağına sahip köprüsüdür. (227 metre)
- Dönemin en uzun asma köprüsüdür. (2332 metre)
- O dönemdeki en kalın halatlar kullanılmıştır. (92 cm)
- Su altındaki en büyük temellere sahiptir.
- Köprü yapımında 887 bin ton çelik kullanılmıştır.
- Köprü eklem yerlerini som altından yapılmış 600 bin perçin tutar.
- Yapıldığı dönemde ABD en ağır ekonomik krizini yaşıyordu, açlık ve işsizliğin en yüksek yaşandığı dönemdi.
Golden Gate köprüsünün rengi "uluslararası turuncu" olarak tanımlanan ve trafik uyarı işaretlerinde de kullanılan özel bir renktir. Bu renge karar verilmesi de en az yapım hikayesi kadar ilginçtir. Bşalangıçta köprünün rengi gri olarak planlanmıştı. Hatta Amerikan Ordusu bile renk konusuna müdahil olmuş ve köprünün gemilerden rahat görünmesi için siyah ve sarı çizgilerden oluşmasını istemişti. Köprünün mimarı olan Edwin Morrow, köprüye paslanmayı önleyici olarak kullanılan astar boyanın rengini çok beğendi. Sıcak turuncu rengin deniz ve gökyüzünden kolayca ayrılabileceğini, aynı zamanda çevredeki doğal bitki örtüsüyle uyumlu olacağını düşündü. Köprünün paslanmasını önlemek ve aşina olduğumuz özel rengini korumak için 38 kişiden oluşan özel bir boya ekibi görev yapmaktadır.
Golden Gate Köprüsü ücretli midir?
Yapıldığı metal paslanmaz özellikli olmadığından köprünün boya ve bakım masrafları çok yüksektir. Köprüden tek yön geçişinden ücret alınır. Bu ücret, dingil başına 2,5 dolar gibi cüzi bir ücrettir. Yani bir otomobilin karşıya geçip geri dönmesinden 5 dolar ücret alınır. Ücret az olmasına rağmen köprü masrafları çıkıldıktan sonra kâr elde edilmektedir. Günde 100 bin aracın geçtiği köprüde bu sayı her yıl %10 oranında artmaktadır.