İnternet dünyasının bugün ulaştığı seviyeyi 40 yıl öncesinde insanlara anlatabiliyor olsaydık muhtemelen biz deli muamelesi yapılırdı. Günümüzde ise kullandığımız internet dünyasını ne kadar tanıyoruz? Bugün bizlerin hakkında çok şey bilmediği, erişmenin hemen hemen imkansız olduğu ve interneti bir buzdağı gibi düşünürseniz buzdağının görünmeyen kısmı olan çok karanlık bir katmanından yani "Dark Web" den bahsedeceğiz..."
Aklın hayal edemeyeceği şekilde kurumlar arası ve insanlar arası bağ kuran, tüm dünyayı bir ağ gibi saran internet, milyarlarca insanın her türlü paylaşımlarını yapabildiği bir ortam haline geldi. Ancak, bilmemiz gerekir ki internet dediğimiz olgu sadece bunlardan ibaret değil. İnternetin derinliği ve göremediğimiz yüzünün barındırdığı bilgi miktarı normal kullanıcıların kullandığı miktardan binlerce kat daha fazla.
Dark Web, İnternet Buzdağının En Dip Kısmı
Bugün surface web olarak tanımladığımız ve bizlere sonsuz bir alemmiş gibi gelen internet kullanım alanımız ise buzdağının yüzeyde olan görünen yüzü. Bunun altında ise internetin en büyük kısmını oluşturan "deep web" yer alıyor. Daha derinlerde ve karalık bölgede ise "dark web" dediğimiz erişimin neredeyse imkansız olduğu bölge yer alıyor.
"
İnternet kullanıcılarının yaklaşık %95'lik bölümü şifrelerle korunan gizlilik içeren bilgilerin oluşturduğu "deep web" adlı bölgedir. Kişisel bilgilerin çoğu bu bölgede saklanır ve bu bölgeye ancak şifrelerinizle erişebilirsiniz. Buzdağının en alt kısmında ise kullanıcıların erişimlerinin imkansıza yakın olduğu "dark web" bulunur. Bu karanlık alemde var olan ürün ve hizmetler, yasal ya da yasadışı faaliyetler inanılmaz boyutlardadır. İnterneti, kullanıcılarının amacına bağlı olarak iyilik ve kötülüğün bir arada olduğu çok büyük bir alan olarak tarif etmemiz mümkündür.
Dark Web İçinde Neler Var?
Dark web (karanlık internet) bölgesi, giriş için kullanıcıların şifre kullanmalarının yeterli olmadığı bunun yanında şifreli yazılımlar kullanmalarının gerektiği bir bölge olarak tanımlanabilir. Bu bölge internetin sadece %1'lik kısmını oluşturuyor olsa da barındırdığı bilgilerin hassas oluşu, faaliyetlerin yasadışı olmaları gibi nedenlerle karanlık bölge olarak tanımlanıyor.
Şifreli yazılım kullanarak bu bölgeye giren kişiler kimliklerinin gizliliğini tam olarak sağlayabiliyorlar. İnsanların büyük bir çoğunluğunun yürütülen faaliyetler nedeniyle bu bölgeye girmelerine bile gerek yok aslında. Çünkü bu bölgede bulunan web siteleri sıralandığında birinci sırayı yasadışı uyuşturucu satışının yapıldığı siteler alıyor. Sıralama dolandırıcılık, siber saldırılar ve kara paranın aklanmasına yönelik bitcoin işlemi yapan siteler şeklinde devam ediyor.
Çok detaya girmeden, dark web'in temel kullanım amacının yasadışı ürün ve hizmet ticareti olduğunu söylemek yanlış olmaz. Silah ve uyuşturucu satışı hatta kiralık katiller bile bu bölgedeki normal faaliyetler olarak değerlendiriliyor.
Dark web sadece yasadışı faaliyetlerin yürütüldüğü bir yer olarak düşünülmemelidir. Özellikle ifade özgürlüğünün kısıtlandığı ülkelerdeki insanlar bu ortama giriş yaparak gizlilik içinde özgür düşüncelerini ifade edebiliyorlar.