Bilgigetir.com Arama Motoru

Araçların yağ eksiltmesinin nedenleri nelerdir?

Bu yazımızda araçlarda yağ eksilmesi, araç motorlarının yağ yakması ve motor üflemesinin muhtemel nedenlerini ve bu sorunların giderilmesi hakkında bilgiler vereceğiz. Motorun sürekli yağ eksiltmesi, egzoz dumanındaki renk değişiklikleri ve aracın randımanlı çalışmasının bozulması araçta yaşanabilecek pek çok ağır sorunun öncü habercisidir. İşte aracın yağ eksiltmesindeki muhtemel senaryolar...


Yağ kaçağı olabilir

Araçta yağ eksilmesinin senaryoları içerisinde muhtemelen en basit olanı budur. Motorun karterine gereğinden fazla yağ konulmuşsa yüksek basınç nedeniyle kaçak ve sızdırma olabilir. Özellikle motorun ön ve alt bölümüne bakarak kaçak ya da sızıntı olup olmadığına bakılmalıdır. Bu tür bir sıkıntı fazla yüksek masraflar ödemeden halledilebilir türdendir.

Motor yağ yakıyor olabilir

Motor çalıştırdığınızda egzozdan siyah ya da beyaz duman yerine mavi renkte duman çıkışı oluyorsa bu kesinlikle aracın yağ yaktığı anlamına gelir. Dumanın mavi renkte olması yağın içeriğinin benzin ya da motorine göre farklı olmasındandır. Duman beyaz ise yakıtta su olduğu, koyu siyah renkte ise yakıt-hava karışımında dengesizlik olduğu ve yakıt oranının fazla olduğu anlamı çıkar.


Eğer araç ilk çalıştırmada egzozdan mavi duman atıyor, araç ısındıktan sonra mavi duman atmayı kesiyorsa valf yataklarından yanmanın gerçekleştiği odalara doğru yağ sızıntısı olabilir. Böyle bir durumda valf yataklarını ve o bölgelerdeki contalar ile keçeleri kontrol ettirmeniz gerekir. Araç yalnızca yavaşlamaya başladığında mavi duman atma ortaya çıkıyorsa problemin kaynağı yine valf yataklarındaki conta ve keçelerin eskimesi olabilir.

Aracınız her durumda sürekli mavi duman atarak yağ eksiltmeye devam ediyorsa karşılaşabileceğiniz en ağır durum senaryosu ortaya çıkmış demektir. Bu durumda yanma odalarına sürekli ve yoğun şekilde yağ sızıntısı olur.

Araçların yakıt yakma işleyişinde piston duvarları ile silindirler arasında yağ sızmasını engelleyen sekmanlar vardır. Sekmanla piston duvarı arasındaki tölerans zaman içinde meydana gelen sürtünmelerle azalmış ise yanma odasına yağ geçişi engellenemez. Böyle bir durumda yüksek masraflar karşılığında motoru sökerek rektefiye ettirmeniz gerekecektir. Sekmanların değişmesi, piston duvarlarının düzeltilmesi, conta ve keçelerin değiştirilmesi hem zahmetli hem de pahalı bir süreçtir.


Sanayide bu sızıntının engellenmesi amacıyla araca daha kalın bir motor yağı kullanılması şeklinde geçici bir çözüm bulunabiliyor ancak, uygun olmayan bir yağın kullanılmasının zararları çok daha büyük olacaktır. Bu tür bir yağ kullanımında eksantrik milleri, triger kayışı, valfler, contalar gibi parçalar üzerinde daha büyük masraflar edeceğiniz garantidir. Hatta motorunuzu tamamen kullanılmaz hale getirerek yeni bir motor alma ihtimaliniz de ortaya çıkar. 
Tags

Top Post Ad

Below Post Ad