Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Andorra : Adını çok az kişinin bildiği zengin Avrupa ülkesi


Andorra, İspanya ve Fransa'nın da yer aldığı İber Yarımadası üzerinde yer alan, denize kıyısı bulunmayan mikro ölçeklerde bir devlettir. Kuzeyinde Fransa, güneyinde ise İspanya ile çevrilidir. Adı çok fazla duyulmamasına rağmen Avrupa devletleri arasında kişi başı milli geliri en yüksek olan ülkelerden biridir. Gelin bu az bilinen ülkeyi detaylarıyla tanımaya çalışalım.

Andorra hakkında genel bilgiler


468 km² yüzölçümü Avrupa'nın en küçük altıncı ülkesi konumundaki Andorra, Yaklaşık 80 bin kişilik bir nüfusa sahiptir. 1278 yılında Fransa ve İspanya arasında yapılan antlaşmaya göre ülkenin yönetimini iki prens üstlenmiştir. Bu prenslerden biri Katalonya'daki Urgel Piskoposu, diğeri ise Fransa devlet başkanıdır. Başkent Andorra la Vella 1023 metre rakımda kuruludur ve Avrupa'daki en yüksek rakıma sahip başkentidir. Ülke nüfusunun yaklaşık dörtte biri (23 bin kişi) başkentte yaşamaktadır. Resmi dili Katalanca olan ülkede yaygın olarak İspanyolca, Fransızca ve Portekizce de konuşulur. Ülkenin kendine ait bir para birimi yoktur. Avrupa Birliği'ne üye olmamasına rağmen avro resmi para birimi olarak kabul edilir. Yukarıda bahsettiğimiz prenslere sembolik bir rakam üzerinden vergi ödenir.

Andorra tarihi

Uzun süre Emevi devletinin hakimiyetinde kalan bu bölge o yıllarda Müslümanların elinde idi. Frank ve Lombard kralı olan Şarlman tarafından 803 yılında ele geçirilen bölge kralın oğlu 1. Lois tarafından Urgel Piskoposuna bağışlanmıştır. 1278 yılında yapılan yönetim antlaşması ile sınırları belirlenmiş ve günümüze kadar değişmemiştir.

Andorra ekonomisi


Yıllık 40 bin dolar civarı kişi başı gelire sahip bu küçük ülke, bu konuda kendini yöneten İspanya ve Fransa'dan daha ileri seviyededir. Hem yaz hem de kış mevsiminde turizm açısından cazibe merkezi olan bu ülkeyi yılda ortalama 10 milyon turist ziyaret etmektedir. Çalışan kesimin %95'i turizm ve hizmet sektöründedir. Toprakları tarıma elverişli olmadığından gıda konusunda Fransa ve İspanya'ya bağımlıdır.
 
Andorra kaliteli mobilya üretimi, kozmetik sanayii, elektronik, tekstil ve matbaa alanında çok ileri seviyededir. Ülkenin tam bir vergi cenneti olması nedeniyle bankacılık ve finans sektörü çok gelişmiştir. Ülkede hayvan alanında koyun yetiştiriciliği ön plana çıkar. Ülke, temel ihtiyaçları konusunda büyük oranda dışa bağımlı olmasına rağmen özellikle kış turizminden elde ettiği gelirler nedeniyle cari fazla vermektedir. Haliyle gelirin gideri karşılama oranının yüksek olması ülkede işsizlik oranının ve enflasyonun düşük kalmasını sağlamaktadır.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section