Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Adile Naşit kimdir? Usta oyuncunun hayat hikayesi

Hababam Sınıfı filmlerinde canlandırdığı "Hafize Ana" rolüyle gönüllerimize taht kuran, "kuzucuklarım" şeklinde hitap etmesiyle bugün orta yaş ve üstünün sevgisini kazanan usta oyuncu ölümünün ardından 40 seneyi aşkın süre geçmesine rağmen unutulmadı. Gülüşüyle içimizi ısıtan, şefkatiyle zamanın çocuklarının sevgisini kazanan Adile Naşit'in hayatı hakkında tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz...

Adile Naşit kimdir?


Adile Naşit 17 Haziran 1930 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Babası komedyen Komik-i Şehir Naşit, annesi ise tiyatro oyuncusu olan Amelya Hanım'dır. Babası tarafından Rum, annesi tarafından ise Ermeni olan Adile Naşit'in gerçek adı Adela Naşit'tir. 

Sanat hayatına tiyatro ile başladı


Babasını küçük yaşta kaybeden Naşit, 14 yaşında iken İstanbul Şehir Tiyatroları'nın Çocuk Tiyatrosu'nda sanat dünyasına ilk adımlarını attı. Halide Pişkin'in kurduğu grupta yer alarak İstanbul turnesine çıktı. Bu turnede "Her şeyden biraz" adlı tiyatro oyununda rol aldı. Turne bitiminde Muammer Karaca'nın tiyatrosunda sahne almaya başladı. Komedyenler Aziz Basmacı ve Vahi Öz ile birlikte bir grup kurarak tiyatro çalışmalarını 1948-1951 yılları arasında bu grupla sürdürdü. 1954-1960 yıllarında yine Muammer Karaca'nın tiyatrosunda sahne aldı. 1950 yılında evlendiği tiyatro sanatçısı Ziya Keskiner ve ağabeyi tiyatro sanatçısı Selim Naşit ile birlikte kurdukları grubun 1961 yılında dağılmasıyla "Gazanfer Özcan-Gönül Ülkü" tiyatrosunda oyunculuk kariyerine devam etti.

Adile Naşit'in sinema kariyeri


Her ne kadar 1970'ten sonra televizyon dünyasında yoğun şekilde roller almış olsa da usta sanatçının sinema dünyasına girişi 1947 yılında yönetmenliğini Seyfi Havaeri'nin yaptığı "Yara" filmi ile oldu. 1976 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde gösterimi yapılan "İşte Hayat" filmindeki "Makbule" rolüyle "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünün sahibi oldu. Adile Naşit asıl şöhretine "Hababam Sınıfı" film serisindeki "Hafize Ana" rolüyle kavuştu. Uluslararası sanat gösterilerine ait tiyatro ve müzikallerde, pek çok TV dizisinde rol alan sanatçı, 80'den fazla sinema filminde oynamıştır.
 

Çocukların Masalcı Teyze'si oldu.


1980 yılında TRT'de yayınlanan "Uykudan Önce" programda kuzucuklarına masal anlatan ve "Masalcı Teyze" olarak küçüklerin yanında büyüklerin de sevgisini kazandı. Bu program, Günaydın Gazetesi tarafından 1987 yılında verilen "En Başarılı Çocuk Programı" ödülünü aldı.
 

Adile Naşit'in evlilik hayatı ve sonrası

1950 yılında kendisi gibi tiyatro sanatçısı olan Ziya Keskiner ile ilk evliliğini yapan Naşit, 1966 yılında 16 yaşındaki oğlu Ahmet'i toprağa verdi. 1983 yılında eşini de kaybeden ünlü sanatçı 16 Eylül 1983 tarihinde gizli bir şekilde Cemal İnce ile evlendi. Adile Naşit, 11 Aralık 1987 tarihinde kalın bağırsak kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. 13 Aralık 1987 tarihinde Şişli Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlandı.
Etiketler

Yorum Gönder

1Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.
  1. Adile Naşit hakkında bloğunuzda bulduğum bilgiler gerçekten ilgi çekici. Diğer ünlüler hakkında yazılarınızı da merakla okuyacağım. Emeğiniz için teşekkür ederim. Başka ünlülerin bilgilerini merak isterseniz de www.kimdirkim.com bloğuma beklerim.

    YanıtlaSil

Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz

Top Post Ad

Ads Section