Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Yeterli protein alınmaması sonucu ortaya çıkan sağlık problemleri

Kendimizi dinç ve enerjik hissedebilmemiz için yeterli ölçüde günlük protein alınması çok önemlidir. Hem hayvansal hem de bitkisel proteinler yeterli düzeyde alınmadığında vücudumuzda çeşitli problemler ortaya çıkar. Bu yazımızda protein eksikliğinde ortaya çıkabilecek problemler hakkında bilgiler vereceğiz.


Yazımızda sizler için derlediğimiz bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Burada verilen bilgilere dayanarak sağlığınız hakkında teşhis koymamanız, tedavi metotları uygulamamanız ve bu konuda sadece doktor değerlendirmesini uygulamanızı önemle tavsiye ederiz. İşte protein eksikliğine işaret edebilecek durumlar...

Aşırı açlık ve iştah durumu


Proteinler tokluk hissini en uzun süre yaşatan besin kaynağımızdır. Bizleri ayakta tutan kalorilerin yüksek elde edilebileceği bir enerji kaynağıdır. Gün içinde protein alınmadan devam edilen diyet türünü yapan insanlar aşırı açlık ve spazmlar yaşayabilirler. Devamlı yeme isteğinin olması ve kısa zaman aralıklarında ortaya çıkan açlık hissi protein eksikliğinin göstergesi olabilir. Böyle bir durumda mutlaka bir uzman doktora müracaat etmeli ve kan değerleri kontrol ettirilmelidir.


Yaralarda iyileşmenin yavaş olması


Tıbbi araştırmalar yeni hücrelerin oluşumu,  hücre yıpranmalarının onarılması, doku ve bağışıklık sisteminin sağlıklı olabilmesi için yeterli düzeyde protein alınmasının zorunlu olduğunu göstermektedir. Proteinler açık yaradaki kanın çabuk pıhtılaşması, sporcu yaralanmalarının çabuk iyileşmesi hatta kemik kırılmalarının daha kısa sürede iyileşmesinde önemli rol oynar. Eğer vücudunuzda oluşan yaralar geç iyileşiyorsa protein eksikliğiniz olabilir. Uzman bir doktora görünmeniz tavsiye edilir.

Yorgunluk, halsizlik ve kaslarda güçsüzlük


Kas kütlemizin çoğunluğu protein yapısındadır. Kas kütlesinde kayıp yaşıyorsanız, en ufak işleri yaparken bile kendinizi güçsüz hissediyorsanız ve uzun süreli halsizlik yaşıyorsanız protein eksikliği kaynaklı probleminiz olabilir. Eklem sağlığı açısından da yeterli protein alımı çok önemlidir. Kanın oksijen açısından zengin kalmasında da rol alan proteinler yeteri düzeyde alınmazsa kandaki oksijen seviyesinde düzey düşüklüğü yaşanabilir. Yetersiz oksijen alımı yorgunluğa ve halsizliğe yol açar.

Cilt, saç ve cilt problemleri


İnce ve cansız saç yapısı, ciltte dökülmeler ve tırnaklarda oluşan beyaz lekelenmelerin kaynağı protein eksikliği olabilir. Vücutta yeterli proteinin alınmadığının öncül göstergeleri cilt ve saç problemleridir. Keratin, kolajen ve elastin proteinleri bu problemlerin oluşmamasında büyük rol üstlenir. Bu problemleri sadece beslenmeden kaynaklanan protein eksikliği olmayabilir. Bu tür sağlık sıkıntılarında ilk tercih doktora görünmek olmalıdır.

Sık olarak hastalanmak ve ruh halinin bozulması

Bağışıklık sistemini oluşturan hücrelerin temel yapısında proteinler yer alır. Protein eksikliği durumunda bağışıklık sistemi zayıflar ve vücudumuz virüs ve bakteriler ile savaşmakta zorlanmaya başlar. Bu da sık olarak hastalanabileceğimiz anlamına gelir. Ayrıca protein eksikliği beyin fonksiyonlarının bozulması, beyin sisi ve ruh halinin bozulması gibi sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına yol açar.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section