Bilimsel araştırmalar çok kitap okuyarak kelime hazinesini zenginleştiren çocukların daha az kitap okuyan çocuklara göre başarılı bir eğitim süreci geçirdiklerini ortaya koyuyor. Özellikle 10 yaşına kadar olan süreçte duyulan ya da okunan kelime sayısının eğitim hayatındaki başarıyı doğrudan etkilediğini belirten uzmanlar, bu dönemdeki kelime sayısının en az 45 milyon olması gerektiğini vurguluyorlar.
Çocuklar neden çok kitap okumalı?
Çocuklar 3 yaşından itibaren anlama ve dil becerilerini normal düzeylere doğru geliştirmeye başlarlar. Bu nedenle bu dönemdeki beceri gelişiminin % 85'i aile tarafından sağlanır. Çocuklarda eğitim hayatına sağlıklı başlamada çok önemli yeri bulunan 3 yaş ve sonrası dönemde ebeveynlere büyük sorumluluk düşer. Kitap, gazete, dergi gibi yazı içeriklerin çokça ve çocuğun duyacağı şekilde sesli olarak okunması çocuğun hızla şekillenmesini sağlar.
6 ila 10 yaş arasındaki dönemde günlük olarak 30 dakika kitap okunması çocuklarda hedeflenen 45 milyon kelime sayısına ulaşılmasını kolaylaştırır. Kelime hazinesi bu düzeye kadar zenginleşen çocuklar ders kitaplarındaki akademik bilgileri çok daha kolay öğrenebiliyorlar. Kitap okumanın olumlu başka bir yönü de çocukların kişiler arası iletişimlerinde çok başarılı olabilmeleri olarak biliniyor.
İnternet ve bilgisayar oyunlarının çocukların verimli vakit kullanımlarında büyük bir engel olduğu su götürmez bir gerçektir. Bu teknolojik kumpas içinde çocuklara mutlaka düzenli kitap okuma alışkanlığı kazandırılmalıdır. Dijital dünyanın verdiği sanal mutluluklardan kurtularak gerçek doğal ortama çıkan, müze, tarih ve sosyal mekanlarda dolaşılması başarının artırılmasında ekstra destek sağlar.