Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

İnovasyon Nedir, İnovasyon Çeşitleri Nelerdir?

İnovasyon, değişik ve yeni bir şey yapmak anlamındaki Latince "İnovera" sözcüğünden türetilmiş bir kavramdır. TDK sözlüğünde ise Türkçe karşılık olarak yenileşim ve yenilik karşılıkları kullanılıyor. İnovasyon sürecindeki temel amaç zaten var olan ürün ya da hizmetin daha da işe yarar haldeki bir üst düzeye taşınmasıdır. İnovasyondaki fikirlerin ortaya atılmasının nedeni daha önce çözülmemiş olan problemleri çözmek, karşılanmamış olan ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla geliştirme süreci yürütülmesidir. İnovasyonda amaç, yeni bir şey ortaya koymak değil, var olan bir şeyi daha kullanılır hale getirmek için geliştirilmesidir.


İnovasyon çeşitleri nelerdir?

İnovasyon çeşitlerini dört ana başlıkta toplayabiliriz. Bunlar;
  • Ürün inovasyonu
  • Hizmet inovasyonu
  • Pazarlama inovasyonu
  • Organizasyonel inovasyon
Şimdi bu inovasyon çeşitlerine vereceğimiz örneklerden sonra konu daha anlaşılır ve eğlenceli hale gelecektir.

Ürün inovasyonu


Ürün inovasyonu, zaten var olan bir ürünün kullanım özelliklerini daha da geliştirerek piyasadaki satış miktarını artırabilmek amacıyla yapılır. Yukarıdaki resimde bulunan kollu bank, ürün inovasyonuna iyi bir örnektir. Kol çevrilerek bankın kuru kısmının üste getirilebilmesi iyi bir inovasyondur. Güneş enerjisinden elektrik üreten pencere panjurları, içerisinden kablo çıkan elektrik prizi veya saç fırçanızdaki saçları kolayca çıkarabileceğiniz bir aparat, ürün inovasyonuna örnek olarak verilebilir.

Hizmet inovasyonu


İşletmeler tarafından yapılan ve alıcılara sağlanan fayda olarak tanımlanabilir. Hizmet inovasyonunda, verilen hizmetin daha iyi hale getirilmesi amaçlanmaktadır. T.C Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulmuş olan 182 telefon hattını kullanarak hastane randevusu oluşturma, hekim seçebilme hakkına sahip olabilme hizmet inovasyonuna örnek olarak verilebilir. Aldığımız şifre ile pek çok işlemimizi yapabildiğimiz e-devlet uygulaması da son yılların en büyük hizmet inovasyonlarından biri olarak gösterilebilir. İster devlet kurumları isterse özel kuruluşlar tarafından yapılan bu tür hizmet inovasyonları günlük hayatımızı kolaylaştıran yeniliklerdir.

Pazarlama inovasyonu

Çeşitli cazip pazarlama yöntemleri kullanılarak ürün satışının artırılmasının amaçlandığı inovasyondur. Bu amaçla şirketler tarafından çeşitli kampanyalar düzenlenir ve ürün ambalajlarında görselliğin zengin hale getirildiği uygulamalar hayata geçirilir. Pazarlama inovasyonunda görev alan kişilerin hem görsel hem de sosyal yeteneklerinin güçlü olması beklenir.

Organizasyonel inovasyon


Japonca bir sözcük olan "Kaizen" kelime anlamı olarak sürekli iyileştirme anlamına gelir. Yaptığınız işte daha iyi sonuçlar elde etmek istiyorsanız sürece iyileştirici yönde müdahaleler yapmanız gerekir. Organizasyonel inovasyondaki temel mantık da budur. Bu kapsamda dünya çapında faaliyet yürüten pek çok firma çalışma ortamlarında iyileştirmeler yaparak çalışanlarının motivasyonlarını yükseltecek uygulamaları hayata geçirmektedir. Pek çok dünya ülkesi de inovatif faaliyetler yürüten firmalara destek vermektedir.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section