Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Etiket Bulutu (tag cloud) Nedir, Etiket Bulutu Nasıl Oluşturulur?

Etiket Bulutu Nedir?

Etiket bulutu; bir web sitesi, blog, makale, konuşmalar ya da veri tabanları içinde kullanılmış olan kelimeleri belirli kriterlere göre sınıflandırarak benzer olanların ve popüler olanların farklı görsel özelliklerle sunulduğu listeleme yapıldığı oluşumlardır. Etiket bulutunda sunulacak popüler kelimeler diğer kelimelerden kolayca ayırt edilebilmeleri için farklı renk, yazı tipi ve puntolarla sunulurlar. Bu sistemde, popüler kelimelerin diğerlerinden farklı gözükerek tanınması ve insanların dikkatini çekmesi amaçlanır.

Etiket Bulutu Neden Oluşturulur?

Bir web sitesinde etiket bulutu oluşturulmasındaki temel amaç, ziyaretçinin sitedeki popüler kelimeleri görerek farklı konu ve ilgi alanları üzerine kolayca erişimini sağlamaktır. Ziyaretçi bilimle ilgili ise son bilimsel gelişmeler ya da bilim insanları hakkındaki bilgilere bu sayede kolayca erişim sağlayabilir.

İçerik yoğunluğu fazla olan sitelerde aranılan konuya ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla oluşturulan etiket bulutundaki kelimeler aynı zamanda ilişkili diğer anahtar sözcüklere de link çıkışı vererek aramayı belirli noktalarda odaklamayı kolaylaştırır. Bu yararlı uygulama sayesinde ilgi alanına ulaşmış olan ziyaretçi site içerisinde daha uzun zaman geçirebilecektir.

Etiket Bulutu Oluşturmak Avantajlı mıdır?

Bu zamana kadar anlattığımız etiket bulutu yöntemi web siteniz için oldukça faydalı olsa da bulutun yönetimine çok fazla dikkat etmeniz gerekebilir. Etiket bulutu şeklinde düzenlenen yapıların içerisinde çok farklı anahtar kelime geçmesi ve bu kelimelerin içeriklerde çok fazla kullanılması arama motorları tarafından spam olarak algılanabilir. Bu durumda sitenizin arama motorlarında indekslenmesinde güçlük yaşayabilirsiniz. Böylece sitenizin ziyaretçi trafiğinde azalmalar görülebilir.

Etiket Bulutu Nasıl Oluşturulur?

Eğer sitenizdeki içerik üretme yönteminiz CMS ise büyük bir ihtimalle yazılım içerisinde etiket bulutu olarak kullanabileceğiniz dahili bir widget bulunur. WordPress kullanıcıları bu konuda en şanslı olanlarıdır. Bileşenler menüsünde bulunan etiket bulutunu seçerek ve kelimeleri kendi tercihlerine göre şekillendirerek kolayca kullanılabilir hale getirebilirler.

CMS kullanıyorsanız fakat sisteminizde hazır etiket bulutu yoksa hemen endişe etmeyin. Gerekli eklentileri kurarak sisteminize etiket bulutunu tanımlayabilirsiniz. Bunun için arama motorunda CMS sisteminizle ilgili bir eklenti olup olmadığını araştırmanız yeterli olacaktır. Eklentiyi bulduğunuzda kurulumu gerçekleştirerek aktif hale getirmelisiniz.

Yukarıda anlatılmış yöntemlerle etiket bulutunu oluşturamadıysanız internet ortamında sitenizi analiz ederek bunu sizin yerinize yapan siteler de mevcuttur. Ancak bu sitelerin oluşturduğu etiket bulutları sitenizin gerçekliğini yansıtmayabilir. Bu nedenle bu yöntem, web sitesi yöneticileri tarafından pek tercih edilmez. Yine de dilerseniz http://tagcrowd.com  sitesine bir göz atabilirsiniz.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section