Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Dünyanın en büyük gölü Hazar Gölü (Hazar Denizi)


Göller, kıyı şeridinin güzellikleriyle, doğal ortamın barındırdığı bitki ve hayvan çeşitliliğiyle insanların dinlenme amaçlı ziyaret ettikleri doğal oluşumlardır. Bu yazımızda sizlere dünyanın doğa harikası en büyük yüzölçümüne sahip gölü olan Hazar Gölü hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. İşte göl olmasına rağmen deniz olarak tanımlanan Hazar Gölü'nün özellikleri...

Hazar Gölü (Hazar Denizi) nerededir?


Güneydoğu Avrupa ve Güneybatı Asya sınırları arasında yer alan dünyanın en büyük deniz özelliklerine sahip tuzlu su gölüdür. 371.000 km² alana sahip olan Hazar Gölü 3.626.000 km²'lik bir havzaya sahiptir. Hazar Gölü'nün ortalama derinliği 187 metre, en derin noktası ise 1025 metredir. Hazar Gölü'nün 6020 km'lik kıyı şeridi 5 ülke tarafından paylaşılmıştır. Hazar Denizi'ne kıyısı olan ülkeler şunlardır:

  • Kazakistan (2320) km 
  • Türkmenistan (1200km)
  • Azerbaycan (955 km)
  • İran (850) km
  • Rusya (695km) 

Hazar Gölü'ndeki balıklar ve doğal yaşam

Güneydoğu Avrupa ve Güneybatı Asya sHazar Gölü'nde yaşayan balık türleri Mersin balığı, Rutilus Kutum, Çuka balığı, Kum kaya balığı, Çapak balığı, Kırmızı alabalık, Ak balık, Kızıl kanat ve Alosa braschnikowi olarak sıralanabilir. Dünyanın Mersin balığı rezervinin %90'ı bu gölde bulunur. Bu nedenle Mersin balığı yumurtalarından üretilen havyarlar neredeyse tüm dünyaya buradan gönderilir. Göldeki canlı çeşitliliğinin çok olmasının nedeni habitatın büyük olması ve karakteristik olarak deniz özellikleri göstermesidir. 


Okyanuslarla bağlantısı olmayan bu kapalı havzadaki bitki ve hayvan çeşitliliği sayılamayacak kadar çoktur. Tuzluluk oranı % 1,2 g/l 'dir. Bu oranıyla normal denizlerdeki tuzluluk oranının 1/3 ü kadar bir orana sahiptir. Hazar Gölü'nün içinde irili ufaklı 50 kadar doğal ada bulunur. Hazar Gölü, Volga Nehri, Kura Nehri ve Terek Nehri tarafından beslenir. Bunlar gölü besleyen ana nehirler olmasına karşın bunların dışında göle dökülen 130'dan fazla ırmak vardır.


Hazar Gölü'nün stratejik önemi


Avrupa ve Asya sınırları arasındaki bu devasa göl, dünyadaki en zengin petrol ve doğal gaz kaynaklarından biridir. Bu nedenle dünya enerji piyasasındaki payı önemli boyutlardadır. Göle sınırı bulunan önemli şehirlerde büyük limanlar bulunur. Yük gemilerinin Asya-Avrupa geçişlerinde gerçekleşen ticaret hacmi bölgenin ekonomik olarak zenginleşmesini sağlamıştır.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section