İzlanda nerededir?
İzlanda, Atlas Okyanusu’nun kuzey bölümünde volkanik faaliyetlerin son derece yoğun olduğu bir ada ve çevresindeki birçok küçük adadan oluşan bir devlettir. Ülkeye en yakın kara parçası olan Grönland 350 km uzaktadır. Diğer yakın ülkeler ise Norveç 1050 km, İskoçya 800 km uzaklıktadır.
Ateş ve buzun efendisi olarak tanımlanan, okyanusun ortasında kar, buz ve ateşin hüküm sürdüğü küçük fakat anlatılacak çok şeyi olan bir ülke. Hem güzel yönleriyle, hem de korkutucu taraflarıyla bu dünyaya ait olmadığını düşünebileceğiniz bir coğrafyaya sahip. Burası, soğuk denizlerin ortasında Vikinglerin ülkesi olan İzlanda. Ülke o kadar küçük ki, tüm nüfusu yalnızca 360 bin kişiden oluşuyor. Ülke nüfusunun üçte biri ülkenin başkenti olan Reykjavik'te yaşıyor. Bu nüfus yapısıyla dünyadaki en az nüfus yoğunluğuna sahip ülkelerinden birisi durumunda.
Dünyanın en güvenli ülkesi olan İzlanda'da askeri bir güç bulunmuyor. Başbakanın evinin bahçesinde çitin bile olmadığı bu ülke, ordusu bulunmayan tek Nato ülkesi olma unvanını da taşıyor. Ülkede az da silahsız polis görev yapıyor. Halk arasında ise en sıkıcı meslek olarak polislik 1. sırada yer alıyor. İzlanda hapishanelerindeki mahkum sayısı ise sadece 120 kişi. Bir başka ilginç istatistik ise ülkenin üçte biri ruhsatlı silah sahibi olması. Bireysel silahlanmanın bu kadar yoğun olduğu bir ülkede suç oranlarının yok derecek düzeyde olması bu ülkenin ilginç yönlerinden birisi.
İzlanda nasıl keşfedildi?
İzlanda'nın keşfi çeşitli kaşiflerin bu topraklara tesadüfen yollarının düşmesiyle gerçekleşti. Planlı olarak bu topraklara ilk olarak ayak basan kişi ise Vikingler dizisinden tanıdığımız karakter Floki olmuş. Tanınmış bir Viking olan Flóki Vilgerðarson, tüm kış boyunca gittiği bu coğrafyada kalmış ve bu ülkeye İzlanda adını kendisi vermiştir. Daha sonraki süreçte 874 yılında bu adaya ilk yerleşimciler adım atmışlardır. Norveç Vikinglerinin yerleştiği İzlanda'da Viking kültürü halen korunmaktadır.
İzlanda'nın doğal ve turistik özellikleri
İzlanda doğal olarak tam bir görsel şölen sunuyor. Ülkede 200'den fazla yanardağ bulunuyor. Bu yanardağların önemli bir bölümünün aktif olarak faaliyet gösteriyor olması ve patlamaya hazır durumda olmaları ülkenin jeolojik yapısı hakkında bizlere fikir verebilir. Bu yanardağların hepsi ironik bir şekilde kadın isimleriyle isimlendirilmiştir. Bu küçücük ülkedeki şelale sayısı ise 10 binden fazladır. İrlanda, kullandığı elektrik enerjisinin tamamını bu şelalelerden ve yer altından fışkıran sıcak su ve buharla elde etmektedir. Elektrik üretiminde karbon bazlı yakıtlar kullanılmadığı için ülkenin hava, su ve çevre kalitesi yine dünyada birinci sırada bulunuyor.
Volkanik bir ada olmasından dolayı ülkenin her yerinden fışkıran gayzerlerin oluşturduğu sıcak su havuzları adım başı rastlayabileceğiniz olağan şeylerdendir. İzlanda halkı için bu havuzlar sosyal ilişkilerin en yoğun yaşandığı yerlerdir. İzlanda halkı yaz kış demeden bu havuzlarda uzun ve keyifli vakitler geçirir. İnsanlar donma derecesindeki havuzlardan çıkıp hemen yanındaki sıcak su havuzlarına girebilirler. Açık arazide toprakta yemek pişirme imkanınız var. İşte ülkenin cehennem unvanı da yerin hemen altındaki volkanik hareketlerden kaynaklanıyor.
İzlanda, dünyadaki okur-yazar oranı en yüksek olan ülkesi. Kişi başına basılan kitap, gazete ve dergi sayısı tüm Avrupa ülkelerinin arasında en fazla olanı. Devlet genel eğitime ve her bir çocuğun eğitimine çok fazla önem veriyor. Dünyada çocuk haklarının en üst düzeyde belirlendiği ve uygulandığı ülke yine İzlanda. Devlet tarafından her çocuğun okul sonrasında sportif faaliyet yapabilmesi için çocuk başına 500 dolar ödeme yapıyor. Dünyadaki en sporcu ve en sağlıklı insanlar yine İzlandalılar olarak belirlenmiş durumda.