Yeni yapılan bir bilimsel çalışmanın sonuçları Sibirya'da 24 bin yıl önce donmuş olan bir canlının çözünerek tekrar hayata döndüğünü ve eşeysiz olarak çoğaldığını gösterdi.
Rusya’da bulunan Fizikokimyasal ve Biyolojik Sorunlar Enstitüsü uzmanlarından Stas Malavin tarafından Press Association’a yapılan açıklamaya göre , “Bu keşif, çok hücreli bir organizmanın binlerce yıl boyunca dondurulup saklanabilmesi ve daha sonra hayata geri dönebilmesinin yolunu açabilir ki bu yöntem birçok bilim kurgu yazarının hayal dünyasında önemli yer tutmaktadır.” diye konuştu.
Uzman biyolog Malavin, sonucun neler ifade etiğini daha iyi anlamak için daha fazla zamana ve bilimsel araştırmaya ihtiyaç duyulacağını söyledi. Bu yolda hızlı bir ilerleme kaydetmek isteyen bilim insanları bu keşfin ardından hemen çalışmaya başladılar. Bilim insanları, araştırmada süreci incelemek için bir laboratuvarda onlarca bdelloid rotiferi dondurup tekrar çözerek sonuçları kaydettiler.
Alayeza Nehri’nden çıkarılan çözünmüş organizma karbon 14 metoduna göre incelendi. Bdelloid rotifer örneğinin yaşı 23 bin 960 ile 24 bin 485 yıl arasında tespit edildi. Bdelloid rotiferler, dünya çapında tatlı su ortamlarında çokça bulunan bulunan bir rotifer sınıfına dahil olsa da örneğin binlerce yıl önce yaşamış olması bilim dünyasında heyecana yol açtı.
Bu canlılar bilim insanları tarafından çok zor koşullara karşı dayanıklı olmalarıyla biliniyor. New York Times haberine göre bdelloid rotifer adlı canlılar oksijenin düşük olduğu ortamlarda, asitlik derecesi yüksek ortamlarda, radyoaktivitenin yüksek olduğu ortamlarda yaşamını devam ettirebiliyorlar. Ayrıca susuzluğa karşı en uzun direnen canlı olarak da tanınıyorlar.