Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Malware (Kötü Amaçlı Yazılım) Nedir?

Bilgi işlem dünyasının gelişiminden itibaren ortaya çıkan kötü amaçlı yazılımlara karşı sürekli bir mücadele içindeyiz. Bu yazımızda kötü amaçlı yazılımın ne olduğu ve nasıl çalıştıkları, hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.


Kötü Amaçlı Yazılım (Malware) Nedir?

Bu terim, kullanıcının bilgisi dışında cihazlara sızmak üzere tasarlanmış her türlü zararlı yazılım için kullanılan genel bir terimdir. Kötü amaçlı yazılımların çalışma sistemleri birbirinden farklı olan pek çok türü bulunur. Bu yazılımlar gizli ya da açık olarak kişisel verilerinize ve çalışmalarınıza zarar vermek için çalışırlar.

Reklam yazılımları, casus programlar, virüs yazılımları, botnet'ler, Truva atları, solucanlar, rootkit'ler ve fidye yazılımlar "malware" türü yazılımlar olarak sınıflandırılabilirler. Bu yazılımlar sadece PC'ler için değil Mac'ler ve mobil cihazlar için de açık tehdit durumundadır.

Kötü Amaçlı Yazılımlar Virüs müdür?

Tüm virüsler kötü amaçlı yazılımlar olsa da, tüm kötü amaçlı yazılımlar virüs olarak tanımlanamaz. Pek çok kişi tarafından kötü amaçlı yazılımlar virüs olarak tanımlanır. Teknik açıdan virüslerle kötü amaçlı yazılımlar aynı sınıfta değildirler. Kötü amaçlı yazılımlar bir bilgisayara yerleştirilen, virüslere göre daha basit kodlardan oluşur. Virüsler ise bilgisayarlar ve ağlar arasında yayılabilen kompleks yapılı kodlardan oluşur.


Kötü Amaçlı Yazılım (Malware) Nasıl Bulaşır?

Yazılımın türü ne olursa olsun tüm kötü amaçlı yazılımlar aynı temel yolu izleyerek çalışırlar. Cihazı kullanan kişi tarafından farkında olmadan indirilen ya da yüklenen yazılım cihaza bulaşır.

İnternet kullanıcılarının yazılım indirmeleri ya da yüklemeleri sırasında gerçekleştirdikleri eylemler sonucunda cihazlara bulaşırlar. Bu eylem bir e-postada gönderilen linki tıklamak ya da kötü amaçlı yazılımı yayan bir internet sitesini ziyaretiniz sırasında gerçekleşebilir. Farklı bir durumda ise bilgisayar korsanları tarafından cihaz eşleşmeleri, dosya paylaşımı ya da ücretsiz program indirmeleri ile gerçekleştirilebilir. Popüler indirme bağlantılarının içine kötü amaçlı kodları eklemek kodların geniş bir alana yayılmasını kolaylaştırır. Mobil cihazlarda en yaygın tehdit ise gönderilen metin mesajlarıdır.

USB veya flash sürücüler de kötü amaçlı yazılımların cihazınıza bulaştırılması konusunda önemli bir yer tutar. Güvenmediğiniz bu tür sürücülerin cihazlara takılmaması ve kullanılmaması gerekir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section