Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

İş hayatında pazartesi sendromu gerçeği


Pazar günlerini çok seviyor ancak pazartesiyi düşündüğünüzde içinizi bir hüzün kaplıyorsa yaşadığınız şey büyük bir ihtimalle pazartesi sendromudur. Peki, çalışanlar için pazartesi neden bu kadar düşündürücü ve sıkıcı olabiliyor? Uzmanlara göre bunun altında yatan 5 etkili faktör bulunuyor.

Hemen her meslek grubunda yeni bir haftaya başlamanın zor olduğu gerçeği söz konusudur. Güzel geçirilmiş bir hafta sonu tatilinin ardından pazartesi günü işe başlamada zorlananların oranı hiç de azımsanamayacak düzeydedir. 

Çalışma hayatını en profesyonel düzeyde yürüten insanlar bile keyifli bir pazar kahvaltısından, sevdikleriyle geçirdikleri güzel vakitlerin ardından pazartesi gününün geliyor olmasından rahatsızlık duyarlar. Çalışanlar arasında rahatsızlığa ve hatta sendroma yol açabilen pazartesi gününün neden bu kadar zorlayıcı olduğu hakkında uzmanlar tarafından 5 etkene dikkat çekiliyor.


Biyolojik ritmin bozulması

Biyolojik saat vücudumuzun neyi ne zaman yapması gerektiğini otomatik olarak planlayan organik bir düzendir. Hafta içinde mesaisine uygun olarak planladığımız yemek, uyuma, uyanma gibi faaliyetlerimizin düzeni hafta sonu tatilinde sekteye uğrar. Hafta sonu tatilindeki faaliyet değişikliklerimiz biyolojik saatimizin 45 dakika kadar bozulmasına ve pazartesi günü zamanında uyanabilme performansımızın değişmesine neden oluyor.

Hafta sonu özgürlüğünün yitirilmesi

Yorucu bir mesai haftasının ardından gelen iki günlük hafta sonu tatili pek çok çalışan için sınırsız özgürlük hissi demek. Pazartesi günü bu özgürlüğün yitirilecek olması ve rutin bir yaşam biçimine geçilmesi insanlar üzerinde pazartesinin sendrom haline gelmesindeki en büyük etkenlerden biri. 

İş memnuniyetsizliği

Çalışma hayatındaki pek çok insanın aslında sevmediği bir işte çalıştığı gerçektir. Kendisini psikolojik olarak tatmin etmeyen bir işe gitmek zorunda kalmak ve bunun başlangıç gününün de pazartesi olması sendrom oluşmasında oldukça etkilidir. Araştırma şirketlerinin yaptığı çalışmalar gösteriyor ki çalışanların % 63'ü işlerini sevmedikleri için motive olmakta zorlanıyor ve bu nedenle pazartesi günlerini sevmiyorlar.

Öngörü yetersizliği korkuya neden oluyor

Çalışan insanlar iş hayatındaki belirsizliklerden, öngörülemeyen zorluk ve risklerden dolayı tedirgin olabiliyorlar. Bu risklerden uzak kalınan bir hafta sonu tatilinin arkasından gelen pazartesi günü, belirsizliklerin ve risklerin de habercisi olarak algılandığı için insanlarda az da olsa bir korku oluşmasına neden olabiliyor.

Etki altında kalma

Küresel boyutta kabul gören ve insanların birbirlerini olumsuz olarak etkileyen "pazartesi sendromu" gerek insanlar arasında gerekse iletişim araçları yoluyla çok fazla dile getiriliyor. Bu konuşmaların etkisi altında kalan insanlar arasında pazartesi sendromu salgını oluşabiliyor.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section