Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Gorillerin Yaşama ve Beslenme Özellikleri

Latincesi Gorilla şeklinde tanımlanan bu maymun türü primat türleri içerisinde DNA yapısı açısından insanla en çok benzerlik gösteren canlı grubudur. Diğer maymun türlerinin aksine yaşamının neredeyse tamamını orman zemininde geçirir. Ağır gövdesi ve yapısal özellikleri nedeniyle ağaç dalları arasında değil zeminde yaşar. Genetik incelemeler sonucunda geçmişinin yaklaşık 10.5 milyon yıl öncesine dayandığı anlaşılmıştır. 


Gorillerin özellikleri nelerdir?

Goriller genellikle 40-50 bireyden oluşan gruplar şeklinde bir yaşam sürerler. Grubun lideri "Gri Sırtlı" adı verilen baskın erkektir. Yaşam bölgeleri Afrika Kıtasının ekvatora yakın ola bölgelerindeki düzlük ya da dağlık orman bölgeleridir. Dağ gorili ve ova gorili olmak üzere iki alt türü bulunur. Her iki tür de yaşam ve fiziksel özellikleri açısından benzerlik gösterirler. Beslenme diyetlerinin büyük çoğunluğunu ot ve yapraklar oluşturur. Orman meyvelerini de severek tüketirler. 


Dişi goriller 10 yaşında, erkek goriller ise 12 yaşında üreme olgunluğuna erişirler. Ortalama ömürleri 35-40 yıl olan gorillerde yetişkin dişilerin boyları 165 cm, ağırlıkları ise 170 kg kadardır. Erkek gorillerin boyları 2 metreye, ağırlıkları ise 200 kg'a ulaşır. Genç goriller ağaç üzerine yuva yaparken, yaşlı goriller zemine yaprak ve dallardan oluşan bir yatak yaparak geceyi geçirirler. Beslenmelerini sabah erken saatlerde ya da akşam güneş batımına yakın yaparlar. Öğle sıcaklarında ise uyumayı tercih ederler. Yetişkin bir goril günün 12 saatini uykuda geçirir.


Topluluk içinde birbirlerine karşı oldukça sosyal ve nazik olan bu canlılar, yabancılara karşı hoşgörülü değildirler. Yetişkin bir erkek goril yaklaşık olarak 10 yetişkin erkek insan gücüne sahiptir. Sürüdeki gümüş sırtlı baskın erkek topluluktaki bebek gorillerin neredeyse tamamının babasıdır. Dişilerde gebelik süresi 8,5 aydır. Doğumda bir, nadir olarak iki yavru dünyaya gelir. Yavrular 3,5 yaşına kadar annesinden ayrılmaz. 

Yaşam alanlarını daralttığımız gorillerin nesilleri tükenmeyle karşı karşıyadır. 
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section