Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'i Lyme hastası

Son yapılan bir araştırmaya göre dünya üzerindeki insan nüfusunun yaklaşık % 15 kadarı kenelerden bulaşan ve en yaygın kene kaynaklı hastalık olarak bilinen Lyme hastalığına yakalanmış durumda.

BMJ Global Health dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre Orta Avrupa ülkeleri %20'lik hastalığa yakalanma oranı ile en yüksek enfeksiyon oranına sahip. Bu hastalığa yakalanma riski en yüksek olan kişiler ise kırsal kesimde çiftçilikle uğraşan elli yaş üstündeki erkekler olarak belirlendi.


Lyme hastalığı nedir?

Lyme hastalığı, kenelerin taşıdığı dört ana bakteri grubundan birinin yol açtığı enfeksiyon sonucunda ortaya çıkar. Bakteri taşıyan bakteri popülasyonunun fazla olduğu çimenlik ve yoğun ormanlık alanlarda yaşayan kişilerin hastalığa yakalanma ihtimali çok daha fazladır. 

Nadiren ölüme neden olan Lyme hastalığı ciltte bölgesel kızarıklık ile kendini belli eder. Bu kızarıklık genellikle bir kaç gün içinde kaybolur. Ancak enfeksiyon oluşmaya başlarsa bir aylık süre içinde aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:
  • Vücutta farklı yerlerde döküntü ve kızarıklık
  • Vücut sıcaklığının yükselmesi
  • Titreme
  • Aşırı yorgunluk hissi
  • Kas ağrıları
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Boyunda tutukluk
  • Lenf bezlerinin şişmesi

Kapsamlı araştırma yapıldı

Lyme hastalığının dünya üzerinde ne kadar yaygın olduğuna dair güvenilir veriler elde edebilmek amacıyla yapılan araştırmada 160 bin insanın kanı incelendi. Katılımcıların yaklaşık % 15'inin kanında hastalığa neden olan Borrelia burgdorferi (Bb) bakterisine rastlandı. 

89 farklı bilimsel çalışmanın verilerinin birleştirilmesiyle oluşturulan rapor, Lyme hastalığının dünya üzerinde yaygınlığının tespit edilmesi üzerine yapılan en kapsamlı ve en sistematik araştırmanın raporu olarak açıklandı.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section