Comments

Bilgigetir.com içinde arama yapın...

Yapay zeka röntgenden ırk tahmini yaptı


Doktorlar, tıbbi amaçlar için kullanılan yapay zekanın röntgen ve tomografi görüntülerinden insanların etnik kökenini tahmin edebileceğinden endişe ediyor. Çünkü bilim insanları bilgisayarların bunu nasıl yaptığını bilmiyorlar. 11 Mayıs'ta Lancet Digital Health'te yayımlanan bu çalışmada, mamografi görüntüleri, göğüs röntgeni ve BT taramaları gibi görüntülerin kullanıldığı makine öğrenme modelleri analiz edilmiştir. Araştırma ekibi, önce söz konusu görüntülerle yapay zeka sistemini eğitti. Üzerinde hastanın ırkı da yazılıdır. Ardından, belirtilmemiş ırkların bir görüntü seti gösterildi.


Bulgular endişe verici

Çoğu modelde yapay zeka sistemi, insan ırkını %95 ile %99 arasında doğru bir şekilde tahmin etti. Radyologlar ayrıca yüzde 50 doğrulukla ırkı tanımlayabilirler. Uzmanlar yapay zekanın bunu nasıl yapabildiğini bilmiyorlar. Cilt tonunu belirleyen pigment olan melanin ile ilgili olduğundan şüpheleniliyor. Araştırmacılar, sistemin daha yüksek melanin seviyelerine sahip daha koyu renkler tespit ettiğini ve bu bilgiyi insanların ırklarını tahmin etmek için kullanabileceğini söyledi. Haber sitesi Vice, bulguların "son derece endişe verici" olduğunu yazdı. Haber, tıbbi algoritmaların farklı etnik kökene sahip hastalar için farklı sonuçlar verdiğini önceki araştırmaları hatırlattı. 

Örneğin, Aralık 2021'de yayınlanan bir araştırma, siyahi ve kadın hastaların doğru tanı alma olasılığının daha düşük olduğunu buldu. Araştırmacılar ayrıca, ırkı doğru tahmin eden ve buna dayalı olarak farklı sonuçlar üreten algoritmaların ortaya çıkmasından da endişe duyuyorlar. Haberde şu ifade yer alıyor:

Tıbbi görüntü analizine dahil olan tüm geliştiricilerin, editörlerin ve kullanıcıların derin öğrenme modellerini son derece dikkatli bir şekilde kullanmayı düşünmelerini şiddetle tavsiye ederiz. Çünkü bu tür bilgiler tıbbi uygulamada ırksal eşitsizlikleri sürdürmek veya şiddetlendirmek için kullanılabilir. Araştırma ekiplerinden biri olan Marzyeh Ghassemi, "Öğrencilerim bana bu makaledeki bazı sonuçları gösterdiğinde, bunun bir hata olması gerektiğini düşündüm" dedi.

Kaynak   

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section