Comments

Bilgigetir.com içinde arama yapın...

Katır nedir, katırlar nasıl dünyaya gelir, özellikleri nelerdir?

Türkçede argo olarak kaba, bayağı, görgüsüz ya da inatçı kimseler olarak kullanılan katır sözcüğü gerçek anlamıyla dağlık bölgelerde güç ve dayanıklılık gerektiren işlerde insanlara yardımcı olan yük ve binek hayvanını ifade eder. Katırlar yavrular mı? Katır hangi hayvanların çiftleşmesiyle dünyaya gelir? Katırların fiziksel özellikleri nelerdir? gibi pek çok merak edilen sorunun cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.


Katırın üremesi nasıldır? Katır yavrular mı?

Katır, erkek eşek ile dişi atın (kısrağın) çiftleşmesiyle dünyaya gelen melez bir hayvandır. Atlar 64 kromozoma, eşekler ise 62 kromozoma sahiptir. Bu iki hayvanın çiftleşmesiyle oluşan katırlar ise 63 kromozoma sahiptirler. Kromozom yapıları 2n yapısına uymadığı için verimli döl yapısında değildir ve üreme özelliği yoktur. Ancak, çok nadir olsa da katırların kendi aralarındaki çiftleşmelerde sağlıklı yavrular dünyaya geldiği bilinmektedir. Tek sayı kromozom yapısının katırın yaşamına olumsuz bir etkisi yoktur.


Eğer erkek at ile dişi eşek çiftleşirse katıra hiç benzemeyen daha çok eşeğin fiziksel özelliklerini andıran, katıra göre daha küçük ve zayıf yapılı bardo adı verilen melez tür elde edilir. Bu melez tür de katır gibi 63 kromozoma sahip olup, verimli döl oluşturabilme ihtimali yok denecek kadar azdır.

Katırın fiziksel özellikleri

Boy uzunluğu, baş büyüklüğü ve kuyruk uzunluğu gibi fiziksel özellikleri annesi olan kısrağa daha çok benzese de zorlu fiziksel işlere karşı dayanıklılığı babası olan eşekten gelir. Uzun ve ince bacak yapısıyla patikalarda ve taşlık arazide kolayca ilerler. Eskiden beri sarp arazilerde yük hayvanı olarak kullanılmışlardır ve günümüzde de dünyanın pek çok bölgesinde katır ağır işlerde yük ve hizmet hayvanı olarak kullanılır.

Melez olması her iki hayvanın da özelliklerini taşımasını sağlar. Kuyruğu atın kuyruğu kadar tüylü ve saçaklı olmasa da eşeğin kuyruğuna göre oldukça gösterişli ve uzundur. Katırın kulakları eşeğe göre daha kısa ata göre ise daha uzundur. At kadar hızlı koşamaz ve binek hayvanı olarak kullanıldığında aynı mesafede ata göre çok daha yorucu bir yolculuk yaparsınız. Kişneme sesleri at ve eşekten tamamen farklıdır. Ebeveynlerine göre açlığa, susuzluğa ve yorgunluğa karşı çok daha dayanıklıdırlar. İnatçılıkları meşhur olan katırlar bazen bu işi öylesine çıkmaza sokar ki katırı adım attırabilmek için dakikalarca uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section