Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Aşkın ve romantizmin sembolü Eyfel Kulesi

Bu yazımızda açıldığı 1889 yılından beri 250 milyondan fazla insanın para vererek ziyaret ettiği, aşkın ve romantizmin sembolü haline gelen demirden yapılmış Eyfel Kulesi'nin hikayesini anlatacak ve özelliklerinden bahsedeceğiz. 


Mühendis Gustave Eiffel tarafından inşa edilen Eyfel Kulesi Fransız Devrimi'nin 100. yıl dönümü için 1889 yılında açılacak olan evrensel sergi alanına giriş kapısı olarak planlanmış olsa da zaman içinde dünyanın en önemli anıtlarından biri oldu. Yapımına 1887 yılında başlanan kule, 2 yıl 2 ay süren bir montaj çalışmasından sonra 1889 yılında tamamlanmıştır. 18 bin parçadan oluşan demir yığınını birbirlerine sıkı sıkıya tutturabilmek için yapım sürecinde yüzlerce işçi çalıştı ve tam 2,5 milyon perçin kullanıldı. Kulenin bugünkü yüksekliği üzerindeki anteniyle birlikte tam 324 metredir. 1931 yılında New York'ta bulunan Empire State Building binası inşa edilinceye kadar dünyanın en yüksek yapısı olma unvanını korumuştur. Tam olarak 80 katlı bir bina yüksekliğine sahiptir. 


Eyfel Kulesi yapıldığında halk tarafından beğenilmedi ve zamanın aydın kişileri tarafından çeşitli bildiriler yayınlanarak yıkılması istendi. Tepkiler üzerine 1910 yılında yıkım kararı alınmış olsa da bu karar hiç bir zaman uygulanmadı ve günümüzde tüm ihtişamıyla sapasağlam ayakta durmaktadır. Kulenin periyodik bakımlarının yanında her 7 yılda bir 60 ton boya kullanılarak güzelliği korunmaktadır. 

Eyfel Kulesi, Fransız mimar Gustave Eiffel'in İzmir Konak'ta bulunan atölyesinden çıkmış eserlerinden biridir. Eyfel kulesi yapıldığı günden başlayarak bir süre boyunca maceracıların gösteri alanı haline gelmiştir. Öyle ki, tepesinden paraşütle atlayanlar ve bisikletle kuleden inmeyi başaranlar bile olmuştur. Parisli bir terzi kendi tasarladığı özel bir pelerinle kendini kuleden aşağı bırakmış, terzinin yere çarpmadan önce havada iken kalp krizi geçirerek hayata veda ettiği anlaşılmıştır.


Eyfel Kulesi 3 platformlu bir yapıdır. İlk bölümünün yüksekliği 57 metredir. Bu bölüme ulaşmak için asansör kullanılabilir ya da 360 basamakla çıkılabilir. İkinci platform ise 117. metrede bulunmaktadır. Ünlü Michelin yıldızlı Jules Verne Restaurant bu bölümde bulunmaktadır. Zeminden bu bölüme tırmanmak için de toplam 719 basamağı tırmanmanız ya da asansörü kullanmanız gerekir. Son platform ise 260 metreden ziyaretçiler için müthiş bir manzara sunmaktadır. Açık havalarda bu platformdan 72 km uzaktaki yerleri bile görebilmeniz mümkündür. 

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section