Comments

Bilgigetir.com içinde arama yapın...

Sülüklü Göl Tabiat Parkı Mudurnu/Bolu

Bolu'nun harika tabiat özelliklerini hepimiz biliriz. Bolu'da her nereye adım atarsanız atın yeşilin her tonuna, muazzam şelalelere ve bütün dertlerinizi unutmanızı sağlayacak güzellikte göllere rastlarsınız. Bu yazımızda Bolu il sınırları içinde bulunan bir tabiat parkından, Sülüklü Göl'den bahsedeceğiz.


Özellikle çadır kampı yapmayı sevenlerin gerekli izinleri alarak ve çok cüzi ücret ödeyerek hayallerindeki kampı gerçekleştirmeleri için çok ideal bir yer. Yaz sıcaklarında serin ve doyumsuz çadır kampı günleri sizleri bekliyor. Zengin bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliğiyle doğal tabiat parkı ismini sonuna kadar hak eden göl, günümüzden 300 yıl önce bölgede meydana gelen şiddetli bir depremin ardından çöküntünün suyla dolması sonucu oluşmuştur. Oluşumu sırasındaki ağaçların gövdeleri halen göl içerisinde durmaktadır.


Gölün yakınlarında daha ufak boyutlarda iki göl daha bulunur. Doğal ortamın bozulmaması için bölgede kesinlikle yapılaşmaya izin verilmemektedir. Bu nedenle bu göl etrafında konaklayacaklar için lokanta ya da konaklama tesisi bulunmuyor. Gölün etrafında bir kaç tuvalet alanı bulunmaktadır.

Sülüklü Göl nerededir?


Sülüklü Göl, Bolu ilinin Mudurnu ilçesine bağlı Tavşansuyu köyü sınırları içinde köy yerleşim alanına yaklaşık 9 km mesafede bulunmaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği 1200 metre olan gölün yüzey alanı 60 dönümlük bir alanı kapsamaktadır. Gölü besleyen Hongurdak Deresi, bölgedeki Davlumbaz Yaylası eteklerinden doğar. Gölün su çıkışı net olarak bilinmese de yer altından Tavşansuyu Deresi'ni oluşturduğu tahmin edilmektedir.


2011 yılına kadar 30 yıl boyunca Orman Bakanlığı tarafından yaban hayatı koruma alanı olarak korunan bu göl, 2011 yılında bu kategoriden çıkarılarak tabiat parkı olarak tescillenmiştir. Göl, şu anda Tavşansuyu Köyü tüzel kişiliğine kiralanmış olup, köy muhtarlığı tarafından giriş ücreti alınarak işletilmektedir. Doğa yürüyüşü (trekking) için çok uygun koşullara sahip olan göl çevresi doğa severler tarafından çokça tercih edilmektedir. Göl, Mudurnu'ya 50 km,  Göynük'e 15 km ve eski Akyazı yoluna 9 km uzakta bulunmaktadır.

Sülüklü Göl kamp alanı


Medeniyetten uzak, doğayla iç içe güzel vakitler geçirmek isterseniz çadır kampı açısından ülkemizdeki en ideal yerlerden biri olan bu gölün bağlı olduğu köye yakın konumdaki şelaleyi de mutlaka görmelisiniz. 


Göl etrafında bulunan su değirmenleri de mutlaka görülmesi gereken yerlerdir. Doğal yapının ve dokunun bozulmaması için bölgede balık ve diğer hayvanların avlanması kesinlikle yasaktır. 
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section