Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Rushmore Dağı Anıtı - Dağa Oyulmuş ABD Başkanlarının Heykelleri


Rushmore Dağı Anıtı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Güney Dakota eyaletindeki üzerinde dev anıtların yapıldığı esere verilen isimdir. Bu anıtlar ABD'nin dört büyük başkanının büstlerinden oluşmaktadır. Büstler, 140 metre boyundaki bir insan başına göre ölçeklendirilerek yapılmıştır. Burada yer alan heykeller dünyanın en büyük heykelleri unvanına sahiptir. Dağa oyulmuş bu muhteşem eserin mimarı, ABD'li heykeltıraş Gutzon Borglum’dur. Dağdaki granit kayaların oyulmasıyla yapılan bu heykellerin ortaya çıkarılması sırasında heykellerin modelleri önceden hazırlanmış ve kayaların olduğu yere çıkarılmıştır.


Rushmore Dağı Anıtı'nın Özellikleri

Çok fazla ziyaretçinin uğrak yeri olan bu devasa heykeller, ABD halkı için ikon haline gelen dört başkanın heykelleridir. Heykeller soldan sağa sırasıyla George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln ve Theodore Roosevelt’e aittir. 


Anıtta yer alan başkanların heykelleri ilk olarak vücutlarının tamamı olacak şekilde planlanmıştı ancak fon yetersizliği yüzünden sadece baş kısımlarının oyulmasına karar verildi. 1927 yılının Ekim ayında anıt için ilk çalışmalar başlatıldı. Büstlerin baş yüksekliği 15 metre olarak planlandı. Çalışmalarda 400 işçi aynı anda canla başla çalıştı ve heykellerin tamamlanması tam 14 yıl sürdü.


Granit kayaların çok sert olması nedeniyle matkap ve keski gibi klasik araç gereçlerin yanı sıra dinamit ve pnömatik çekiçler de kullanıldı. Anıtın tamamlanmasına kadar geçen uzun sürede can kaybıyla sonuçlanan hiç bir iş kazası yaşanmadı. 


4 Temmuz 1930 yılında anıtın ilk yüzü olan George Washington'a ait büst, düzenlenen büyük bir törenle dağdaki yerini aldı. 1936 yılında Thomas Jefferson, 1937 yılında Abraham Lincoln, 1939 yılında ise Theodore Roosevelt büstleri tamamlandı. Anıt henüz tamamlanmamıştı ve çalışmalar devam ederken anıtın mimarı olan heykeltıraş Gutzon Borglum 1941 yılının Mart ayında hayata veda etti. Çalışmaların geri kalan kısmı mimarın oğlu Lincoln tarafından yürütülmüş ve anıt 1941 yılının Ekim ayında açılmıştır.

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section