Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Türkiye'nin ve NATO'nun ilk kadın jet pilotu: Leman Bozkurt Altınçekiç

Türkiye'nin ve NATO bünyesinde görev yapan ilk kadın jet pilotu unvanına sahip olan Leman Bozkurt Altınçekiç, 1932 yılında Kars'a bağlı Sarıkamış ilçesinde dünyaya geldi.


Çok küçük yaşlardan başlayarak gözlerini göklere diken Altınçekiç, okulunda gördüğü bir ilanın etkisiyle liseyi bitirmesinin hemen ardından Türkkuşu İnönü Tesisleri'nde planör eğitimi almak üzere başvurdu. Aldığı planör eğitimiyle yetinmeyen genç Leman, hedeflerini büyük bir cesaretle farklı bir alana yöneltti.

Kadınlara askerlik yolu açılıyor


Meslek seçiminde kadın-erkek eşitsizliğinin üst düzeyde yaşandığı, üstelik de ataerkil yapının hakim olduğu bir coğrafyada okuma şansı bulabilmiş nadir kız öğrencilerdendir. 1950'li yılların ortalarında Demokrat Parti iktidarına askerlik mesleğine kızların da dahil edilmesi ve gençlere askerliği sevdirme yönünde yasal bazı adımlar atıldı. 1955 yılında İnci Arcan, Türkân Ustaoğlu ve Muzafferiye Şener adlı kız öğrencilerin Kara Harp Okulu'na, Altınçekiç'in ise, İzmir'de bulunan Hava Harp Okulu'na kayıt olmalarıyla Türkiye'de yeni bir devir açılmış oldu.

Altınçekiç'in pilotluk hayatı


1955 yılının Ekim ayında İzmir Hava Harp Okulu'nda eğitim almaya başlayan Altınçekiç, pervaneli uçaklarla sürdürdüğü eğitimini 30 Ağustos 1957 tarihinde teğmen rütbesini alarak tamamladı. Kendisi bu mezuniyetini kutlarken NATO kurulalı henüz 5 yıl olmuştu.

Genç pilot aldığı pervaneli uçak eğitimini yeterli görmedi ve gözünü daha yükseklere çıkabileceği jet pilotluğuna dikti. Bu amacına ulaşabilmek için jet pilotu eğitimi almak üzere başvuruda bulundu. Başvurusu kabul edilen Altınçekiç, 1958 yılında Eskişehir’deki jet eğitim filosuna katıldı ve kısa sürede eğitimini başarıyla tamamladı. Taktığı jet pilotu brövesiyle dokuz yıl boyunca F-84 ve T-33 tipi jet uçaklarında görev yaptı. 

Bu görevi kendisine Türkiye'nin ve NATO'nun ilk kadın jet pilotu olma unvanını kazandırdı. Bu unvanın yanında tek olma özelliğini de uzun süre korudu.Sonraki yıllarda Hava Kuvvetleri’nin karargâh hizmetlerinde müdür olarak görev yapan Altınçekiç, ordudan kıdemli albay rütbesiyle emekli oldu. Leman Bozkurt Altınçekiç komutan 4 Mayıs 2001 tarihinde İzmir'de hayata veda etti.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section