Comments

Bilgigetir.com içinde arama yapın...

Katamaran nedir?

İki farklı tekne gövdesinin birleştirilerek tek bir tekne haline getirilmesinden oluşan deniz ve okyanus gezinti aracı olarak bilinen katamaranlar özellikleriyle pek çok insanın dikkatini çekmekte ve internet ortamında yoğun şekilde merak edilen teknelerden biri olmaktadır. Bizler de bu yazımızda yapısı ile diğer teknelerden ayrılan bu ilginç deniz aracı hakkında bilgiler vereceğiz.

Katamaran nedir? 

Hindistan'ın güney bölgelerinde konuşulan Tamil dilindeki kattamarara sözcüğü "birbirine bağlanmış ağaçlar" anlamı taşır. Bu gezi teknesinin ismi de bu sözcüğe dayanmaktadır. Katamaranlar iki farklı teknenin ortada köprü görevi gören bir gövde ile birleştirilmesiyle oluşmuş yelkenli ya da motorlu olabilen gezi tekneleridir.

İlk üretilen katamaranlar yükü taşıyan bir gövdenin yan tarafına çubuklarla tutturulmuş ve denge sağlayan tek bir şamadıradan oluşuyordu ve oldukça ilkel bir araçtı. 1950 yılından sonra gelişmeye başlayan plastik ve metal alaşım teknolojileri sayesinde bugünkü görünümlerine yakın şekilde katamaranlar üretilmeye başlandı. Kökeni Hindistan, Sri Lanka ve Polinezya olan katamaran, günümüzde dünyanın her tarafında çokça tercih edilen tekneler haline gelmiştir.

Katamaranların özellikleri ve kullanım alanları


Katamaranın suyun içinde iki gövdesinin olması ona geniş ve dengeli bir yapı özelliği kazandırır. Tek gövdeli teknelerin bu dengeyi sağlayabilmeleri için suyun altında en az teknenin yarısı ağırlığında omurga yapısına sahip olmaları gerekir. Katamaranlar hafif ve dengeli olmaları nedeniyle yelkenle çok kolay bir şekilde yol alır. Uluslararası düzeyde ve okyanus aşırı düzenlenen katamaran yarışları oldukça heyecanlı yarışlardır. Ülkemizde çokça bulunmasa da İstanbul'daki deniz otobüsleri katamaran tarzında yapılmış gemilerdir. Katamaranların en büyük dezavantajları ise kolay kolay devrilmemelerine rağmen devrildikleri zaman düzeltilmelerinin diğer normal teknelere göre çok daha zor olasıdır. 

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section