Comments

Bilgigetir.com içinde arama yapın...

Ebabil kuşu nasıl yaşar ve beslenir? Özellikleri nelerdir?

Ebabil, sağangiller familyasına üye olan ve görünüşüyle çoğu zaman kırlangıçla karıştırılan bir kuş türüdür. Kur'an-ı Kerim'de Fil Suresi'nde Kabe'yi yıkmak üzere gelen fil ordusunu durduran kuş olarak bilinir. İlginç hikayesi ve ilginç özellikleri ile ebabil kuşunu daha yakından tanımaya ne dersiniz?



Ebabil kuşunun özellikleri

Ebabil kuşlarının büyük çoğunluğu kahverengi tonlarında tüylere sahiptir. Dünya genelinde hız, renk ve yaşam bölgelerine göre çok sayıda fazla türü bulunur. Boyları 10 ila 25 cm arasında kanat açıklıkları ise 35-45 cm arasındadır. Doğal yaşam alanlarında 20 ila 30 yıl kadar yaşayabilirler. Ebabil kuşlarını diğer kuşlardan ayıran en büyük özelliği tüm ömürlerini neredeyse uçarak geçiriyor olmalarıdır. Ebabil kuşları sadece üreme amaçlı yuva yapmak için yere inerler. Uyku ihtiyaçlarını bile havada uçarken giderebilirler. Kanat yapıları gökyüzünde süzülerek uzun zaman geçirmeleri için uygun özelliktedir. 


Ebabil kuşları nasıl beslenir?

Ebabil kuşlarının süzülürken havada yakaladıkları böceklerle beslendikleri en bilinen beslenme yöntemleridir. Su birikintileri üzerindeki böcekler, tarlalarda yere yakın uçan böcekler, yuvalarının yakınındaki ya da binaların katlarında bulunan örümcek ve böcekler ebabil kuşlarının beslenmesindeki diğer öğelerdir.


Ebabil kuşları nasıl ürerler?

Ebabil kuşları tek eşlidirler. Çiftleşmeleri havada uçarken gerçekleşir. Yavrularının beslenmeleri sırasında gösterdikleri ilgi diğer kuşlara nazaran oldukça azdır. Yavrular uçacak güce eriştiklerinde ebeveyn kuşlar yuvayı terk ederler. Yavru ebabillerin yuvadan ayrılma süreleri genellikle 6 ila 8 hafta sürer.

Ebabil kuşlarının yuvaları

Ebabiller yuvalarını yüksek binaların çatılarında gözlerden uzak yerlere yaparlar. Yuvalarını tomurcuklar, tüyler ve yosunlar ile yaparlar. Topladıkları malzemeleri yapışkan tükürüklerini kullanarak yüzeye ya da duvara yapıştırırlar. Mağara duvarları, yüksek kayalıklar, bina bacaları ve ağaç kovukları ebabil kuşlarının yuva yapmaları için ideal yerlerdir. Pazı ebabil kuşları ise palmiye yapraklarına yuva yaparlar ve rüzgardan yuvanın ters dönme ihtimaline karşı yumurtaları yuvaya yapıştırırlar.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section