Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Dünyanın En Büyük İklim Felaketini Tetikleyen Faktör Belirlendi


Yaklaşık 252 milyon yıl önce, dünya çalkantılı bir hızlı küresel ısınma döneminden geçiyordu. Buna neyin neden olduğunu anlamak için bilim insanları, iklimin bundan önce değiştiğine dair kanıtlar olsa da şu anda Sibirya'da olan bir volkanik patlamanın atmosfere büyük miktarda sera gazı saldığı belirli bir olayı incelediler. Sibirya’nın taşmasından yüz binlerce yıl önce, deniz yüzeyi sıcaklıkları 6-8°C'den fazla arttı. Bundan sonra sıcaklık tekrar yükselerek tüm canlıların % 85-95'i sonunda yok oldu. Sibirya patlaması açıkça gezegende iz bıraktı, ancak uzmanlar hala ilk ısınmaya neyin neden olduğu konusunda şaşkın. 

Araştırma, Avustralya'nın kendi antik volkanlarının büyük bir rol oynadığını ortaya koyuyor. Kuzey Yeni Güney Galler'deki yıkıcı bir patlama, Sibirya olayı öncesinde doğu kıyısına kül yaydı. Bu patlamalar o kadar büyüktü ki, dünyanın şimdiye kadarki en büyük iklim felaketini ateşledi - onlara dair kanıtlar şimdi Avustralya'nın kalın tortu yığınlarında gizli.


Antik Volkanlar

Nature dergisinde bugün yayınlanan çalışmaya göre , Doğu Avustralya'nın 256 ila 252 milyon yıl önce tekrarlanan "süper patlamalar" tarafından sarsıldığı doğrulanıyor. Süper patlamalar, daha pasif Sibirya olayından farklı olmakla beraber atmosfere yüksek miktarda kül ve gaz yaydı. Bugün bunun kanıtlarını tortul kayaçlardaki açık renkli volkanik kül katmanlarında görülüyor. Bu katmanlar, Sidney'den Townsville'e kadar NSW ve Queensland'in devasa bölgelerinde bulunur.

Çalışma, bu külün kaynağını, erozyona uğramış volkan kalıntılarının korunduğu Kuzey Yeni Güney Galler'in New England bölgesinde tanımlamakta. Oluşan erozyon kanıtların çoğunu ortadan kaldırsa da, artık zararsız görünen kayalar, korkunç patlamalarla ilgili kayıtlar olarak değerlendirilmektedir. Üretilen külün kalınlığı ve yayılması, bilinen en büyük volkanik patlamalardan bazılarıyla tutarlıdır.

Süper Patlamaların Büyüklüğü Ne Kadardı?

Kuzey Yeni Güney Galler'deki yanardağlardan 4 milyon yıldan fazla bir süredir en az 150.000 km³ malzeme püskürtüldü, bu da onları Yellowstone, ABD ve Taupo, Yeni Zelanda'daki süpervolkanlara benzer hale getirdi. Bunu perspektife koymak gerekirse, MS 79'da İtalya'nın Pompei kentini yok eden Vezüv Yanardağı'nın patlaması sadece 3-4 kilometre küp kaya ve kül üretti, 1980'de St. Helens Dağı'nın ölümcül patlaması ise yaklaşık 1 kilometre küptü. Avustralya'daki volkanik patlamalar, bazı yerlerde kalın tabakalar halinde tüm Doğu Sahili'ni tekrar tekrar külle kaplayacak. Büyük miktarlarda sera gazı emisyonu küresel iklim değişikliğine neden olabilir.

Çevresel Olarak Neler Oldu?

Eski tortul kayaçlar, patlamanın neden olduğu çevresel hasarın bir zaman çizelgesini sağlar. İronik olarak, kanıtlar kömür ölçümlerinde korunur. Doğu Avustralya'daki kömür yatakları bugün, arazinin çoğunu kaplayan eski ormanları ortaya çıkarıyor. Ancak, süper patlamalardan sonra, bu ormanlar, 252.5-253 milyon yıl önce, yaklaşık 500 bin yıl boyunca bir dizi orman yangınında aniden sonlandı.

Çoğu zaman, bitki maddesi bataklıklarda birikerek daha sonra tortuya gömüldü. Gömme, bitki maddesinin odun kömürüne dönüştürülmesine izin veren ısı ve basınç sağladı. Ormanlar olmadan, biriktirilecek bitki yoktu. Ekosistemler çöktü ve çoğu hayvan nesli tükendi. Sibirya'daki sürekli patlamalar, yalnızca Avustralya'nın süper yanardağının neden olduğu yıkımı abarttı. Bu ekosistem çöküşü Avustralya ile sınırlı değil. Felaket olayları tüm antik kıtaları etkiledi.

Avustralya'nın süper patlamaları, antik dünyada önemli bir değişimin işaretidir. Gelecekte daha yaşanabilir bir iklim elde etmeye çalışırken çevre felaketinin ipuçlarının ayaklarımızın altında gömülü olduğunu kim bilebilirdi?

Kaynak  

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section