Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Yumurtalar üzerindeki numara ve kodlar ne anlama gelir?

Marketten satın aldığınız yumurtaların üzerinde harf ve sayılardan oluşan bir kod olduğunu mutlaka görmüşsünüzdür. Günlük beslenmemizde önemli bir yeri olan yumurta üzerindeki bu kodun ne anlama geldiğini hiç merak etiniz mi? 


Yumurta üzerindeki kod ve tarihler

Market alışverişi sırasında alacağınız yumurtaya ait bütün bilgiler aslında üzerinde yazılıdır. YT ile gösterilen tarih tavuğun yumurtlama tarihini gösterir ve son kullanım tarihi de bu tarihten sonra 28 gün olarak belirlenir. Yumurtaya ait daha detaylı bilgiler ise tarihin üstünde yazılı olan kodda kayıtlıdır. Bu kodu okumayı bildiğinizde alacağınız yumurtanın nerede ve hangi koşullarda üretildiğini öğrenirsiniz ve böylece alacağınız ürün hakkında en sağlıklı kararı verebilirsiniz.

Görselimizde verilen kodun en başındaki 0,1,2,3 gibi rakamlar yumurtanın üretimi sürecinde kullanılan üretim yöntemiyle ilgilidir. TR kodu yumurtanın Türkiye'de üretildiğini gösterir. 38 rakamı ise üretim yerinin Kayseri olduğunu belirtir. Ortadaki 10 haneli rakam üretimi yapan işletmenin resmi kayıt numarası olup, son rakam ise yumurtlamanın gerçekleştiği kümes numarasıdır.

Baştaki rakam 0 ise, organik yumurta demektir


Marketten aldığınız yumurtanın üzerinde TR kodunun önünde "0" yazıyorsa yumurtalar içinde en sağlıklı olanı tercih ediyorsunuz demektir. 0 ile işaretlenmiş olması o yumurtanın üretimi sırasında kimyasal içerikli hiç bir yöntem kullanılmamış demektir. Bu yumurtaların diğer tüm yumurtalara göre fiyatlarının yüksek olduğunu bilmek lazım. Bu yumurtaların paketleri üzerinde 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanmış organik tarım logosu bulunur.

Baştaki rakam 1 ise, gezen tavuk yumurtasıdır


Yumurta kodu 1 ile başlıyorsa organik yumurtalar kadar sağlıklı olmasa da iyi bir tercih yaptığınız anlamına gelir. Tavuklar özgürce dolaşabilirler ama erişkinliğe kadar veya daha sonrasında hormon ve kimyasal içeriğe maruz kalıp kalmadıkları garanti edilemez. Yine de tercih edilebilecek iyi bir seçenektir.

Baştaki rakam 2 olduğunda kümes tavuğu yumurtasıdır


Yumurta kodu 2 ile başlıyorsa yumurtada ciddi sıkıntıların başladığı anlamına gelir. Bu yumurtalar kısıtlı bir alanda çok sayıda tavuğun bir arada yetiştirildiği tavuklara aittir. Tavukların beslenmesi sırasında verimliliği artırmak amacıyla hormon ve kimyasal madde kullanılıyor olması yüksek ihtimaldir. Gelişim çağındaki çocukların ve bağışıklık sistemi zayıf olanların tüketmelerinde dikkatli olunmalıdır.

Baştaki rakam 3 olduğunda kafes tavuğu yumurtasıdır


Yumurta kodu 3 ile başlıyorsa bu yumurtadan mümkün oldukça uzak durmak gerekir. Tamamen üretim miktarını artırmaya yönelik uygulanan bu yetiştirme yönteminde tavuklar, neredeyse hiç hareket edemedikleri dar bir ortamda yemek ve yumurta yapmak üzere programlanmış canlı birer makine gibidir. Elbette endüstriyel üretimin gerekliliği olarak tavuklara verilen hormon ve kimyasalların miktarı da yüksektir. 

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section